MAJA GRBA BUJEVIĆ

ŠEFICA KRIZNOG STOŽERA 'Za razliku od Talijana, mi znamo nultog pacijenta i njegove kontakte. Isplivat ćemo iz ove nevolje, budite mirni, bez panike'

Maja Grba Bujević
 Marko Todorov / CROPIX

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević progovorila je o situaciji s koronaviruom u Hrvatskoj.

- Pacijent kod kojeg je potvrđen koronavirus je mladić u dobrom zdravstvenom stanju s blagim simptomima prehlade, u 80 posto slučajeva koronavirus prolazi s blagim simptomima, rekla je za N1 i dodala da će svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem biti pod nadzorom i mjerama epidemiologa.

Kada je riječ o tvrtki Ericsson Nikola Tesla u kojoj je pacijent zaposlen, reakcija je pravovremena, kaže Grba Bujević.

- Svi će biti kontaktirani, ako im se bilo što pojavi što se tiče respiratornih simptoma, trebaju se javiti dežurnom epidemiologu. Mogu se javiti i dobit će uputstva. Sve koji protekli vikend nisu bili u Italiji i nemaju sumnju na koronavirus, te koji imaju simptome prehlade ili gripe, neka se jave svom liječniku, neka ne dolaze u ambulante jer se tako mogu dodatno zaraziti, rekla je Grba Bujević i poručila svima koji su bili u Italiji da na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoje brojevi nadležnih epidemiologa. Ostali koji imaju neke respiratorne simptome, a nisu bili u pogođenim područjima ili u kontaktu s nekim tko jest, trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine.

Sastanak s lokalnim stožerima održat će se sutra, a javnost će biti o svemu obavještena.

- Odlučili smo da ćemo se dva puta dnevno javljati iz stožera, novinari mogu doći i postavljati pitanja, uveli smo e-mail adresu na koju će svi centralno moći postavljati pitanja, te za sve koji žele, mogu nazvati broj 112 i bit će usmjereni prema onome tko će moći odgovoriti.

Iako je zavladala nestašica medicinskih maski, Maja Grba Bujević ističe da ne treba paničariti.

- Nema panike, nema razloga za pražnjenje polica. Za razliku od Talijana mi znamo nultog pacijenta i njegove kontakte. Čim prije skupimo na jednu hrpu i krenemo epidemiološki obrađivati te kontakte, najbolje ćemo zaštititi naše građane. Nismo ih još sve uspjeli locirati, ostalo nam je još par, no možda je tijekom ovog razgovora i to riješeno, rekla je.

Grba Bujević ističe i da su kontejneri postavljeni na granici efektni kako bi se brzo identificirali potencijalni zaraženi ljudi i pravilno zbrinuli.

- Na sve granične prijelaze poslat ćemo više sanitarnih inspektora i još intenzivirati mjere, ako treba i više policajaca i epidemiologa, sve kako bi zaštitili građane.

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva vjeruje da se kronavirus može zaustaviti u Europi ako se svi ponašaju odgovorno i primjenjuju iste mjere. Za zatvaranje granica za sada nema razloga, ističe Maja Grba Bujević i poručuje građanima da budu mirni i vjeruju stručnim službama te da ne postoji razlog za paniku.

- Isplivat ćemo iz ove nevolje kao što smo i iz drugih do sada, poručila je Grba Bujević za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18