RANJIVA SKUPINA

Šefica neonatologije objasnila kakve simptome imaju bebe zaražene koronom: ‘U pravilu su blagi, ali...‘

Sipl je kazala da su trudnice i novorođenčad potencijalno vrlo vulnerabilna skupina te da ih treba čuvati


 
 Vlado Kos/Cropix

Neonatologinja Mirna Sipl, voditeljica Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek, za Dnevnik Nove TV je komentirala slučaj dvije preminule bebe koje su uz druge teške komorbiditete imala i COVID-19.

- Porođene su od COVID pozitivne majke, rodilje, i budući da su odmah po rođenju bili pozitivni na COVID mislimo da je infekcija nastala prenatalno, prije porođaja in utero - kazala je Sipl.

Kazala je da su nedonoščad po primitku u bolnicu imala uobičajeno simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu rodnu masu.

- To je funkcionalna nezrelost svih organskih sustava s dominantnom nezrelošću pluća - objasnila je Sipl.

Kazala je i da su nedonoščad prvenstveno liječenja u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja zbog svoje osnovne bolesti, prematuriteta i vrlo male rodne masa.

- Međutim tajming u kojem je kliničko pogoršanje djece nastupilo i popratni laboratorijski nalazi koje smo u tom trenutku imali, daje naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za utrauterine COVID infekciju - kazala je Sipl.

Objasnila je da su od početka pandemije u Zavodu za neonatologiju promatrali 25 novorođenčadi koji su porođeni od COVID pozitivnih majki.

- 21 novorođenče je bilo porođeno u terminu, imali su negativan COVID test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući.

Četvero nedonoščadi koji su porođeni prijevremeno, od COVID pozitivnih rodilja su pozitivni na COVID, a trenutno u Zavodu za neonatologiju imamo još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su nam bili pozitivni i koji su za sada stabilni - kazala je Sipl.

Na pitanje koliki je učestali prelazak virusa s trudnice na dijete, Sipl je odgovorila da je u literaturi opisano da do tzv. vertikalnog prijenosa s trudnice na dijete nastaje u oko 30 posto slučajeva.

- Negdje 12 posto slučajeva nastaje transplacentarno dakle prije poroda, a preostali dio nastaje tijekom porođaja, interpartalno - objasnila je.

Sipl je pobrojala i simptome covida-19 koje bebe najčešće imaju.

- Najčešće je vrućica, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija, rekla bih dakle da su u pravilu simptomi blagi, s dobrim ishodom. Međutim opisani su i slučajevi i teškog kliničkog tijeka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije - kazala je Sipl u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje treba li beba koja preboli koronu dodatno biti pod liječničkom njegom, Sipl je odgovorila da svako novorođenče koje je preboljelo covid-19 je u pravilu pod pojačanim kliničkim nadzorom nadležnog pedijatra.

Sipl je na kraju kazala da su trudnice i novorođenčad potencijalno vrlo vulnerabilna skupina te da ih treba čuvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 07:18