NATAŠA NOVAKOVIĆ

ŠEFICA POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA 'Pod političkom smo pritiskom. S Kuščevićem uopće ne komuniciramo. Zašto? Pitajte njega'

Nataša Novaković
 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostovala je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan televizije N1.

Na početku razgovora kazala je kako ne zna zbog čega Zakon o sprečavanju sukoba interesa još nije bio na saborskoj raspravi.

- Neslužbeno doznajemo da je bio prije mjesec dana na koordinaciji Vlade, povučen je i ne znamo gdje je trenutno. Bilo je dosta napeto da se to na brzinu napravi. Koja je intencija zakona teško je reći, ne radi se o novom zakonu, nekakvih povećanja nadležnosti Povjerenstva nema, krucijalnih pozitivnih promjena nema. Ima poboljšanja u kontekstu povećanja broja dužnosnika, ali postoje i problemi koji proizlaze iz zakona i taj dio smo komunicirali i Europskoj komisiji, kazala je.

Novaković je rekla i kako nema nikakav odnos s Ministarstvom uprave koje vodi Lovro Kuščević.

- Ja s ministrom uopće ne komuniciram, niti on komunicira sa mnom niti naše tijelo komunicira s Ministarstvom uprave. Prema nama ni službeno ni neslužbeno nije došla nikakva informacija nakon što je završila radna skupina. Zašto je to tako, trebate pitati nadležno ministarstvo, ja ne znam, priznala je Novaković.

Kaže da u zakonu ima odredbi s kojima se ne slaže.

- Kontaktirani smo od strane Europske komisije, kontaktirat ćemo i GRECO, ako ne možemo na nacionalnoj razini dobiti podršku, tražit ćemo je i šire. Jedan od problema u zakonu je i taj da bi ministar nakon mandata mogao postati predsjednik uprave trgovačkog društva u državnom vlasništvu. Pametnom dosta, svatko zna da to nije dobro. Europska komisija za svoje ljude u Europskom parlamentu traži da period hlađenja bude još duži, a mi ga ukidamo. I GRECO-ove preporuke su da to ne može tako, da je to loše za percepciju, to je direktan prelazak s ministarske pozicije na upravu, utjecaj je previsok, a to je loše i za kompaniju u koju dolazi ministar. Ono što je Povjerenstvo smatralo da je u redu, da možemo olakšati u dijelu da dužnosnik može s pozicije člana uprave jednog trgovačkog društva u prijeći u člana uprave drugoga, ali prelazak s pozicije ministra u poziciju uprave apsolutno je neprihvatljivo. Očito nije bio interes Vlade u zakon ubaciti listu osoba tko bi trebao biti dužnosnik, ustvrdila je Novaković.

Požalila se i da nije bilo sluha ni za lokalnu razinu korupcije.

- Mi smo pokušali uvesti tu lokalnu razinu, jer doista se čini da je iznimno bitna, jer ako dalje želimo razvijati antikorupcijske alate, to je 'must have' u budućnosti. To je prijedlog koji nam nije uzet u obzir, a ima puno gorih stvari u zakonu, rekla je.

- Osim perioda hlađenja, odredba za koju ne znam zašto je uopće u zakonu, a to je činjenica da imate redovitu provjeru imovinskih kartica - prema sadašnjem prijedlogu zakona, ako Povjerenstvo utvrdi da nije sve prijavljeno, mi ga na to upozorimo, on to ispravi i riješena priča. To je potpuno vam pameti, jer to znači da svatko može podnijeti karticu koja nije istinita, iznijeti podatke koji žele, a ako mi pronađemo nešto što nedostaje, ne možemo sankcionirati ili pokrenuti postupak. Gubi se smisao imovinske kartice, kaže.

Ipak, ima i jedna stvar s kojom je zadovoljna.

- Sankcije su povećane s 40.000 na 50.000 kuna i mogle bi se naplatiti ne samo dok je osoba dužnosnik, nego i nakon toga. To je poboljšanje u vidu sankcioniranja.

Smanjen je i rok na 30 dana za rješavanje slučaja.

- To je nerazumijevanje čitavog rada Povjerenstva. U zakonu stoji da Povjerenstvo na temelju vjerodostojne prijave otvara predmet. To se ne može dogoditi, otvaramo predmet čim dobijemo prijavu. Ako se mislilo da pokrećemo postupak u roku 30 dana, to je nama vrlo otežavajuće, da bismo odlučili je li nešto vjerodostojno, moramo ispitati i poslati dopise na koje odgovore sigurno nećemo dobiti u roku od 30 dana. Onda se dovode u situaciju da Povjerenstvo pokreće sve postupke, bez detaljne provjere. Mislim da to nikome nije u interesu. Na radnoj skupini mi smo izradili prijedlog zakona. Na njega je GONG dao dosta primjedbi, mi smo to uputili Ministarstvu uprave, ono se na to nikad nije očitovalo i pustili su u javnu raspravu ono što su smatrali prihvatljivim. Mi nikakav feedback nismo dobili, kaže Novaković koja je ustvrdila i da ima političkih pritisaka, no 'ne bi o njima', navela je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:46