DUŠICA RADOJČIĆ

Šefica pulskog Možemo! o vrućoj političkoj situaciji u tom gradu: ‘Referendum je velika pobjeda‘

Gradonačelnik zaziva nove izbore, a nezavisni vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula traži smjenu Dušice Radojčić

Dušica Radojčić

 Goran Sebelic/Cropix

Pulska građanska inicijativa Referendum za Lungomare uspjela je prikupiti traženi broj potpisa za raspisivanje referenduma koji je pokrenula platforma Možemo!.

Još prije dva mjeseca odmah nakon što su pokrenuli inicijativu, pukla je i njihova koalicijska suradnja s nezavisnom listom gradonačelnika Filipa Zoričića i SDP-a. Od tada gradonačelnik zaziva nove izbore, a nezavisni vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula traži smjenu predsjednice gradskog vijeća Dušice Radojčić iz platforme Možemo. No, to ne podržava IDS koji ima najveći broj vijećnika u pulskom gradskom vijeću, iako im je Radojčić oduvijek bila žestoka opozicija.

Radojčić i Možemo njihovi politički oponenti prozivaju i da skupljaju političke bodove kroz inicijativu za referendum te da se skrivaju iza građanske inicijative koja je prikupljala potpise. Predsjednica pulskog gradskog vijeća i čelnica pulske platforme Možemo za Jutarnji je otvoreno progovorila o vrućoj političkoj situaciji u najvećem istarskom gradu.

Koliko ste bili uključeni u čitavu tu priču oko prikupljanja potpisa?

- Velika je to pobjeda. Ideju o prikupljanju potpisa za referendum na zahtjev građana dao je pulski Možemo! nakon što su vijećnici svih drugih političkih opcija u pulskom Gradskom vijeću odbili potpisati podršku za raspisivanje lokalnog referenduma na zahtjev vijećnika. Odbio je to učiniti i gradonačelnik Filip Zoričić.

Nakon toga smo pozvali sugrađane na sastanak na kojem smo predložili da se krene u prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma. Tom prvom sastanku odazvalo se 60-ak sugrađana, koji su otpočetka pokazivali veliki entuzijazam i odlučnost u angažmanu za spas Lungomarea, pa ih brojke i složene procedure nisu uplašile. Međutim, zatražili su da organizaciju prikupljanja potpisa preuzme inicijativa građana kako bi se otklonile stranačke konotacije i optužbe. Prihvatili smo prijedlog jer cilj otpočetka nije bio stranačka promocija već očuvanje omiljene pulske rekreacijske zone. Na istom su sastanku građani izabrali svoj organizacijski odbor, koji je od tog trenutka nadalje vodio kampanju i prikupljanje potpisa. Možemo! im je otpočetka pomogao na svaki mogući način.

Često vam politički oponenti spočitavaju da ste se krili iza građanske inicijative. Kako to komentirate?

Kao neuspješni izgovor za činjenicu da su sve političke opcije pulskom u Gradskom vijeću, osim Možemo!, bile protiv toga da se građani izjasne na referendumu.

Za političku štetu koju su nepodržavanjem prijedloga za referendum napravili lista Filipa Zoričića, SDP, IDS, HDZ i Milan Rašula doista su si sami krivi, ali to je posljedica njihovog poimanja politike u kuli bjelokosnoj, daleko od birača. Da ne govorim o činjenici da je gradskoj administraciji trebalo sedam dana da inicijativi odobri lokacije za prikupljanje potpisa.

No, to im nije bilo dovoljno da spriječe da građani svojim potpisima daju vjetar u leđa skorom referendumu.

Vrhunac njihovog elitizma dogodio se na vijeću kada sam predstavnicama referendumske inicijative omogućila da se obrate vijećnicima. To je izazvalo lavinu negodovanja vijećnika i postalo izravni povod zahtjevu za moju smjenu.

Jeste li za nove izbore u Puli za gradonačelnika i gradsko vijeće?

Prvo referendum i zaštita javnog interesa, onda stranačke teme, pa po potrebi i izbori. Još je niz koraka u kojima Gradsko vijeće mora sudjelovati da bi se referendum dogodio. Kao što smo vidjeli, Filip Zoričić, gradonačelnik - onaj koji bi trebao zastupati interese i poštivati legitimne želje građana - je upravo opstruirao sakupljanje potpisa. Nećemo mu dati priliku da opstruira referendum.

Zašto koalicija s NL Filipa Zoričića i SDP-a nije uspjela?

Jer se koalicijski partneri - NL Filipa Zoričića i SDP nisu držali koalicijskog sporazuma. Naši se bivši partneri u svom poimanju upravljanja gradom nisu odmakli od IDS-ove politike obilježene stranačkim kadroviranjem, klijentelizmom, korumpiranim prostornim politikama i isključivanjem građana iz donošenja odluka. A ta promjena bila je okosnica našeg sporazuma.

Umjesto toga, gradonačelnik Zoričić najveći dio svojeg vremena provodi dajući izjave medijima, gdje sebe prikazuje žrtvom sabotaža, kad već građani nakon prve godine njegovog mandata nisu imali priliku vidjeti nijedan iskorak u upravljanju Pulom.

Podsjećam, koalicija je i nastala zbog hotela Lungomare. Mi smo znali za taj i druge štetne prostorne planove koje je napravio IDS. Željeli smo s koalicijskim partnerima riješiti taj problem zajedno, ali je očito referendum potreban da se čuje glas građana i tako kreira novo prostorno planiranje u javnom interesu.

Kakva je vaša suradnja s IDS-om? Podržali su vas za mjesto predsjednice Vijeća nakon što je vašu ostavku tražio nezavisni vijećnik Milan Rašula.

Suradnja ni dogovori s IDS-om ne postoje. Od ulaska u politiku, borimo se za raskid sa štetnim politikama koje je IDS u proteklih 30 godina provodio u Istri. Sam projekt hotela na Lungomareu dio je upravo te njihove političke ostavštine, koju na životu održava gradonačelnik Zoričić.

IDS-ovo taktiziranje u ovom trenutku nije naš problem, oni imaju svoje razloge za takvu odluku.

Kako vidite budućnost Pule u ovakvoj političkoj konstelaciji? Je li moguće na taj način funkcionirati?

Moj interes kao predsjednice Gradskog vijeća je da osiguram optimalne uvjete za održavanje referenduma o Lungomareu najesen. U tome leži i temeljni razlog zahtjeva za moju smjenu.

O tome kako će vlast funkcionirati Zoričić se trebao upitati prije nego što je jednostrano raskinuo koaliciju. Upozorila sam ga na posljedice, na Vijeće u kojem nema zajamčenu većinu za donošenje odluka. Ipak, do sada u funkcioniranju vijeća nije bilo problema, čak se pokazalo da je ovako učinkovitija kontrola odluka gradonačelnika.

Za koje će se projekte Možemo boriti u narednom razdoblju i na čiju podršku računate?

Grad treba dugoročne politike na temelju kojih provodi kapitalne projekte, koji su u skladu s nacionalnim strategijama, kako bismo za njih mogli povlačiti europska sredstva, umjesto stihijske prodaje gradskih zemljišta, prakse IDS-a koju je Zoričić nastavio.

Za novi razvoj, trebamo odgovornu politiku upravljanja prostorom, koja počinje izradom novog GUP-a, koji neće, kao do sada, svako malo biti mijenjan da bi se zadovoljavali sitni privatni interesi. Za to do sada nismo imali podršku NLFZ, SDP-a ni IDS-a.

Počnimo s izgradnjom i opremanjem poduzetničke zone, koja će stvarati novu vrijednost i zapošljavati visokoobrazovanu radnu snagu. U toj zoni moramo poticati zelenu tranziciju, kroz stvaranje uvjeta za cirkularnu ekonomiju i korištenje obnovljivih izvora, posebno sunca, te razvoj sustava javnog prijevoza i biciklističkih staza.

Na kraju, podupirući takav ekonomski razvojni smjer, tim radnicima i drugim građanima trebamo osigurati i fond javnih stanova za priuštiv najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31