NAKON UPOZORAVANJA

Šefica Seizmološke službe: ‘Dobili smo 20 novih seizmografa i 20 akcelerografa od ministarstva‘

Nakon potresa koji je pogodio Petrinju seizmolozi su svakodnevno upozoravali kako imaju premalo instrumenata
Ines Ivančić
 HRT

Voditeljica Seizmološke službe, Ines Ivančić, kazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako ju jučer Hrvatsku zatreslo više od 15 potresa magnitude veće od 2 stupnja po Richteru, prenosi HRT.

Na tvrdnje turskog seizmologa, koji je rekao kako postoje predznaci velikih potresa, Ivančić je rekla kako se ona ne bi složila s tom tvrdnjom.

Stanovnici na potresom ugroženim područjima govore o pojavama velikih rupa na tlu, spominju se i izvori vode. Ivančić je rekla kako je to specifična pojava za tlo na kojem se nalazi područje pogođeno potresom.

Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugu seizmološku aktivnost Ivančić je rekla da jesmo.

"1996. godine je zabilježeno 1000 potresa u godini, a 1909. godine, kada je postojao samo jedan seizmograf u Zagrebu, u Zagrebu je zabilježeno više od 50 značajnih potresa", rekla je i dodala kako su potresi pojave koje se očekuju.

Magnituda potresa je veličina koja opisuje oslobođenu energiju i ona je ista za svaki potres, samo se mijenjaju učinci s obzirom na udaljenost od epicentra, naglasila je.

Istaknula je kako su seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa i 20 akcelerografa kojima će moći bilježiti podatke za sva zbivanja i koji će pomoći u davanju odgovora, prenosi HRT.

Podsjetimo, nakon potresa koji je pogodio Petrinju seizmolozi su svakodnevno upozoravali kako imaju premalo instrumenata te da zato propuštaju puno značajnih podataka koji se događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17