POVEĆANJE NAKNADA

Šefica Udruge Sjena o dizanju naknada za roditelje djece sa težim smetnjama u razvoju: ‘Plenkovića sad držimo za riječ‘

Građanska inicijativa roditelja djece s teškoćama u razvoju pokrenula je inicijativu da se naknada sa sadašnjih 2300 kuna poveća na 4000 kuna

Andrej Plenković

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Vlada planira da 1. siječnja 2023. godine na snagu stupi izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama pa bi se novčane naknade za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju mogle sa sadašnjih 2328,20 kuna povećati na četiri tisuće kuna, rečeno je u ponedjeljak u Vladi.

Čelnice Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju u Vladi su se danas sastale s premijerom Andrejem Plenkovićem. Građanska inicijativa roditelja djece s teškoćama u razvoju u svojoj inicijativi zahtijeva poboljšanje statusa roditelja djece s težim teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta, među njima i povećanje novčane naknade za dopust za njegu na minimalno četiri tisuće kuna.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić izjavila je nakon sastanka kako se razgovaralo o naknadi koja se odnosi na dopust roditelja djece s teškim smetnjama u razvoju do osme godine života te o inicijativi da se naknada sa sadašnjih 2300 kuna poveća na 4000 kuna.

Podsjetila je da se u ovom trenutku Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama usklađuje s direktivom u kojoj se usklađuje obiteljski i poslovni život, a zakon ide u cjelovitu izmjenu.

Josić je rekla kako su razgovarali o nizu otvorenih pitanja koje roditelje muče u ovom trenutku, a to su uglavnom međuresorna pitanja, iz zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi pa je najavila da će se za dva tjedna održati sastanak s većim brojem resora.

Upitana o problemu neupisane djece u dječje vrtiće, Josić je odgovorila kako o tome trebaju voditi brigu lokalne samouprave kao osnivači predškolskih ustanova. Podsjetila je i da su u zadnje četiri godine u tu djelatnost uložili sredstva u izgradnju oko 495 vrtića, a ulaže se i u izgradnju predškolskih ustanova kako bi se što veći broj djece mogao upisati.

Iznijela je i podatak da su prije četiri godine krenuli s oko 50 posto djece koja su uključena u predškolski odgoj i obrazovanje, a sad ih je oko 15 posto. Naglasila je da se taj postotak djece poveća iznad 95 posto. Kroz natječaje za razvoj i održavanje predškolske djelatnosti i ove se godine pomagalo općine od prve do četvrte kategorije razvijenosti koje imaju problem sa sufinanciranjem predškolskog odgoja, rekla je.

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar izjavila je da su od premijera Plenkovića dobili razumijevanje za njihove probleme te ga "sad drže za riječ" za ono što je dao kao zadatak državnom tajniku u Ministarstvu financija i državnoj tajnici u Uredu za demografiju. Rekla je kako su premijeru Plenkoviću i državnim tajnicima objasnili što roditeljima djece s teškoćama znači živjeti s takvom djecom i naknadom od 2328 kuna.

"Ako dižemo rodiljne i roditeljske naknade, onda ne možemo zaboraviti i ovu populaciju koja već više od deset godina živi na proračunskoj osnovici od 3328 kuna. Ne možemo je zaboraviti, to je velik propust izvršne vlasti", poručila je.

Dopis sa zahtjevima uputili su u svibnju premijeru, Vladi, Saboru, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i pravobraniteljici osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2023 15:35