ŽELJKA KARIN

ŠEFICA ŽUPANIJSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO 'Ako se procijeni da treba uvesti karantenu na području cijele Dalmacije, to će se i napraviti'

 
Željka Karin
 Tom Dubravec / CROPIX

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Željka Karin za N1 je komentirala širenje koronavirusa u Domove za starije. Rekla je da je dosad u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici testirano 119 korisnika, od kojih je 50 pozitivno, te 80 djelatnika, od kojih je 11 pozitivno na koronavirus.

Uzeti su svi uzorci svih korisnika i djelatnika pa se u sljedeća dva dana čekaju nalazi za 150 korisnika te za 50 djelatnika. Karin je objasnila zašto su starački domovi na posebnom udaru koronavirusa.

- Svi domovi su dobili naputke i vjerujem da su se svi pridržavali naputaka Ministarstva demografije i Ministarstva zdravstva. Kao što korona može ući u druge institucije i u drugim situacijama, tako se i ovdje dogodilo.

To je vrlo osjetljiva populacija, puno lakše se zarazi i osjetljivija je nego drugi. Znamo da je u cijelome svijetu koronavirus ušao u domove, kod nas nije ništa drugačije ni izvanredno, samo se nadajmo da se neće proširiti na druge domove, ali moramo očekivati sve druge scenarije i sve druge situacije - izjavila je Karin.

Što se tiče ideje da se cijela Dalmacija stavi u karantenu, Karin je rekla da se drže smjernica Nacionalnog stožera civilne zaštite, koje daju eminentni stručnjaci te da će se tako i ponašati, objavio je N1.

- Ako se procijeni da treba karantena na području cijele Dalmacije, to će se napraviti, međutim, ja ne bih ulazila u prognoze što će biti - rekla je Karin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:47