SAD SE PRAVDA

Šeficu Svetog Duha lani upozorili na stanje u mrtvačnici: ‘Ja sam razumjela da tijela nikad nisu bila na podu...‘

Šimundić tvrdi da nikad nije dobila informaciju da nije bilo dovoljno rashladnih uređaja i da su tijela na podu

Ana-Marija Šimundić
 

 Marko Todorov/Cropix

Ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Marija Šimundić rekla je u četvrtak u večernjim satima da je u ljeto prošle godine zaprimila dopis djelatnika Zavoda za patologiju Svetog Duha u kojem su se navedeni brojni problemi s kojima se djelatnici Zavoda suočavali, a za koje ona nije znala, piše Dnevnik.hr.

- Odmah sam sazvala sastanak. Razgovarali smo o svim problemima koji su me zabrinuli i nakon našeg razgovora smo otišli u mrtvačnici kako bih se uvjerila u stanje. U tom trenutku nije bilo tijela na podu i sve je izgledalo kao da se ništa neprihvatljivo ne događa - rekla je Šimundić.

- Naložila sam šefu tehničke službe da riješi problem klimatizacije i odvoza biomaterijala i vidi kako riješiti problem mrtvačnice. Naša mrtvačnica je mala i nije u nju moguće smjestiti dodatne rashladne uređaje. Jedino dugoročno rješenje je proširenje mrtvačnice i nabavka novih bokseva - dodala je ravnateljica Svetog Duha.

Šimundić je ustvrdila da je napravljeno idejno rješenje i da je otišla molba Gradu kako bi se odobrila sredstva za taj projekt. Rekla je da je u tijeku projektiranje adaptacije.

- Uskoro će ići nabavka radova za građenje. Od srpnja sam očekivala, budući da tada nije bilo tijela na podu, što najoštrije osuđujem, da me izvijesti ako do konačnog rješenja adaptacije situacija bude takva da kapacitet nije dovoljan - rekla je Šimundić.

image

Ana-Marija Šimundić

Marko Todorov/Cropix

Ravnateljica tvrdi da nikad nije dobila informaciju da nije bilo dovoljno rashladnih uređaja i da su tijela na podu.

- U travnju, kad je snimka navodno nastala, nije niti jedan dan bilo 11 tijela da bi se takvo što dogodilo. Šef patologije mi je rekao da je znao kako povremeno nije bilo dovoljno mjesta u rashladnim uređajima. U tim su slučajevima tijela bila zamotana u plahtu i stavljena na kolica u mrtvačnici - rekla je Šimundić.

- Moje razumijevanje je bilo da tijela nikad nisu bila na podu, od trenutka kad sam bila u mrtvačnici pa nadalje, moja očekivanja su bila da će me moj šef izvijestiti da se takvo što dogodilo - rekla je ravnateljica.

Šimundić je rekla da se u dopisu koji je zaprimila 28. srpnja 2022. godine navode problemi na patologiji, piše Dnevnik.hr.

- Ja sam kao ravnateljica odlučila tome promptno pristupiti i riješiti problem - dodala je ravnateljica.

- Ja sam ovdje došla rješavati probleme, bolnica je naslijedila puno problema, gomila je problema, moja je odgovornost da ih rješavam, a mogu ih rješavati tek kad sam s njima upoznata. Očekujem od voditelja da me upoznaju s problemom i onda ću se nositi s njim i rješavati ga, kao i u ovom slučaju - rekla je Šimundić.

Ravnateljica je rekla da ne zna kada je sporna snimka na kojoj se vide tijela na podu patologije napravljena te da policija utvrđuje sve okolnosti tog slučaja.

image

Ana-Marija Šimundić

Marko Todorov/Cropix

- Ili se to nije dogodilo u travnju ili se nije dogodilo u mojem mandatu. Ili se dogodilo u covidu ili je netko inscenirao. Ne bih insinuirala, to policija rješava. Ako je netko to napravio, smatram to beskrupuloznim: baratati tijelima pokojnika da bi se napravila takva snimka, to je kazneno djelo - rekla je Šimundić.

- Ja i dalje ne znam je li se to dogodilo ili ne, jesu li tijela bila na podu ili ne. Mogu samo temeljem izjava ljudi koji su bili uključeni u to zaključiti da se vjerojatno događalo - dodala je ravnateljica.

- Mogu biti odgovorna samo za problem ako za njega znam. U trenutku kad sam bila informirana da problem postoji, krenula sam ga rješavati. Očekivala sam da će me šef patologije izvijestiti ako se problem dogodi. Mogli smo povećati kapacitete stolova, surađivati s drugim bolnicama. Da sam saznala da nema dovoljno mjesta za pokojnike, ja bih sigurno reagirala - ustvrdila je Šimundić.

Ravnateljica kaže da je Grad Zagreb obavijestila o problemima s kojima se patologija na bolnici nosi.

- Dobila sam podršku za adaptaciju, proširenje mrtvačnice i ugradnju novih rashladnih uređaja - rekla je Šimundić.

- Gradonačelnik ima sigurno puno većih problema nego satima sjediti sa mnom i raspravljati sa mnom o problemima u bolničkoj mrtvačnici. Nisam prikrivala problem, to odgovorno tvrdim - dodala je ravnateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 13:25