SASTANAK U TRSTU

Šefovi diplomacije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili, ali nisu potpisali izjavu o upravljanju morem

Ministri su se dogovorili da će nastaviti razgovore o mogućnostima zajedničke suradnje u trilateralnom formatu na ključnim područjima
Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman
 Ministarstvo Vanjskih I Europskih Poslova Rh/twitter

Šefovi diplomacije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su u subotu u Trstu, na sastanku o hrvatskom i talijanskom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru, zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve.

"Jadransko more kao poluzatvoreno more s intenzivnim pomorskim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup očuvanju okoliša, sprječavanju rizika i osiguravanju održivog razvoja", navodi se u zajedničkoj izjavi ministra Gordana Grlića Radmana, talijanskog ministra Luigija Di Maija i slovenskog Anžea Logara s trilateralnog sastanka u Trstu.

Spomenuta izjava je zasad samo usvojena, a naknadno bi trebala biti i potpisana, no prije toga bi, kako je rekao Logar, trebao biti održan još jedan sastanak na razini eksperata.

image
Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman
Ministarstvo Vanjskih I Europskih Poslova Rh/twitter

Ministri su se dogovorili da će nastaviti razgovore o mogućnostima zajedničke suradnje u trilateralnom formatu na ključnim područjima, uključujući teme gospodarskog razvoja, povezanosti, plavoga gospodarstva i sveobuhvatne zaštite Jadranskog mora. U tu svrhu, tri zemlje će utvrditi mehanizam za unaprjeđenje suradnje, na političkoj i ekspertnoj razini.

U tom pogledu talijanska i hrvatska strana razmijenile su informacije o napretku inicijativa za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa te su ponovile da će takav korak poduzeti u potpunosti u skladu s načelima međunarodnog prava, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i prava EU. Osim toga ministri su se usuglasili da će slijedeći trilateralni sastanak organizirati u prvom tromjesečju slijedeće godine.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo "vrlo korisnom razmjenom viđenja napretke suradnje" ustvrdivši kako se danas razgovaralo uglavnom o operativnim modalitetima i prioritetnim područjima za unaprjeđenje trilateralne suradnje na Jadranskom moru.

"Tijekom sastanka afirmativno smo govorili o našim odnosima i mislim da je ovaj susret dobar početak suradnje na raznim područjima. Sve tri zemlje ostaju predane unaprjeđenju suradnje u istinskom europskom duhu kako bi zaštitile Jadransko more, širile sredozemni prostor te približile narode s obala našeg mora te zajednički transformirale prostor našeg suživota", izjavio je ministar Grlić Radman po završetku sastanka u Trstu.

Dodao je kako će Hrvatska u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas na što ima i pravo temeljem međunarodnih prava, ali u suglasnosti Italije i Slovenije kao jedna nadogradnja postojećeg ZERP-a.

image
Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman
Ministarstvo Vanjskih I Europskih Poslova Rh/twitter

Ustvrdivši kako je sastanak održan u prijateljskom ozračju, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić istaknula je kako su hrvatska i talijanska strana na sastanku najavile proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

"Hrvatski sabor će to učiniti u siječnju iduće godine, i već postoji prijedlog odluke, javnosti su poznati elementi. Naš isključivi gospodarski pojas protezat će se u području u kojem se sada proteže naš zaštićeni ekološki ribolovni pojas i imat će one vanjske privremene granice razgraničenja dok se s Italijom i Crnom Gorom ne sklopi ugovor o konačnom razgraničenju tih pojasa", naglasila je Metelko Zgombić.

image
Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman
Ministarstvo Vanjskih I Europskih Poslova Rh/twitter

Što se tiče Slovenije ona smatra kako ne postoji nikakav razlog za zabrinutost budući da, kako je rekla "čak i oni glasovi iz Slovenije koji podržavaju rezultate arbitraže mogu biti mirni jer i sama arbitraža, koju Hrvatska za razliku od Slovenije ne prihvaća, je jasno rekla da se u budućnosti mogu proglašavati isključivi gospodarski pojasevi u Jadranu ili Sredozemlju i da to neće narušiti prava Slovenije".

Po njezinim riječima, ono što je bitno znati je to da kroz gospodarske pojaseve postoji sloboda plovidbe, tako da će prava trećih država i dalje biti zaštićena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 14:55