IZMJENE ZAKONA

Šefovi sindikata u nevjerici zbog najave novčanih kazni za učitelje i nastavnike: ‘Pa to je lov na vještice!‘

U nacrtu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju propisano je čak 9 prekršajnih stavki. Nastavnike bi se kažnjavalo i do 500 eura

Nada Lovrić

 Ranko Šuvar/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je kroz izmjene temeljnog zakona o školstvu uvesti novčane kazne za nastavnike. U nacrtu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju propisano je čak devet prekršajnih stavki zbog kojih bi se učitelje i nastavnike kažnjavalo iznosom od 200 do 500 eura. Ideja je iznenadila zbornice, a predstavnici sindikata zakonske su izmjene prozvali lovom na vještice. Najviše ih je zatekao prijedlog o novčanom kažnjavanju učitelja i nastavnika zbog "krivog" ocjenjivanja.

U zakonskim izmjenama propisano je, naime, kako radnici školskih ustanova za koje se utvrdi osobna odgovornost mogu biti financijski kažnjeni ako provode nastavu suprotno propisanom kurikulumu, koriste neodobrene udžbenike ili ne poduzmu mjere zaštite prava učenika na način da ne prijave kršenje tih prava nadležnim tijelima.

Do 500 eura kazne dobit će nastavnik i ako ne provodi primjerene programe školovanja i oblike pomoći za učenike s teškoćama u razvoju ili, pak, ako u školi organizira promidžbu koja nije u skladu sa sadržajem obrazovanja.

Nastavnici će dobiti po džepu i ako se utvrdi njihova odgovornost zbog neprovođenja mjera sigurnosti na izletima i maturalcima ili ako izreknu pedagoške mjere učenicima protivno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

U nizu po nastavnike problematičnih prekršajnih stavki jest i ona prema kojoj će financijski odgovarati ako prilikom ocjenjivanja učenika ne postupe u skladu s propisima, odnosno važećim Pravilnikom o vrednovanju.

Kazne za ustanove

Za iste prekršaje, pa i još 12 drugih, odgovarat će financijski i školske ustanove. Pritom se kazna za pravne osobe u odnosu na dosad blago povećava s 5000 do 10.000 kuna na 700 do 1500 eura.

Staro zakonsko rješenje predviđa novčane kazne za školske ustanove, odnosno odgovorne osobe u školskim ustanovama, a to su ravnatelji. Umjesto 11 prekršaja koji su podlijegali financijskim kaznama za školske ustanove, sada ih se predlaže 21, od kojih se devet odnosi i na školske ustanove, ali i na radnike za koje se utvrdi osobna odgovornost za određeni prekršaj. Novost je i uvođenje financijskih kazni - od 100 do 500 eura - i za predsjednike i članove školskih odbora u slučaju nezakonitog ponašanja u radu.

- Ne znam kome je točno palo na pamet novčano kažnjavanje učitelja i nastavnika, ali znam koja će biti posljedica ako ovo rješenje prođe: straha i neizvjesnosti će među radnicima škola biti više nego ikad - komentira Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Prema njegovu mišljenju, u ovakvom rješenju sporno je ama baš sve - od širokog popisa propusta koji uključuju i rad po krivom udžbeniku i manjak ocjena pa do propusta prilikom vođenja učenika na izlete i ekskurzije, i to do iznosa koji su potpuno neusklađeni s radnikovom plaćom.

- Naplatiti radniku toliku kaznu rješenje je koje je moglo pasti na pamet samo nekome tko je posvađan s pameću ili nekome tko smatra da je represija rješenje za probleme u školstvu. Jednih i drugih, ako je suditi prema predloženome, ne samo da ima, nego su u prilici pisati zakone.

Slični su, da ne kažem isti, i oni koji se svim silama zalažu za donošenje nakaradnog Zakona o plaćama kojim su predviđene faraonske ovlasti ravnatelja prema kojima će oni povećavati plaće klimavcima, a sve ostale ili stalno držati u poslušnosti ili omogućiti odstrel, odnosno otkaz jer im nisu po volji - kaže Stipić.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, tvrdi kako su ponovno neugodno zatečeni promjenama koje nisu raspravljene na radnoj skupini za izradu prijedloga zakona.

- I dosad su nastavnici odgovarali za svaki propust u svom radu, pa i za ono što se bilo kome moglo učiniti kao propust, i za to su kažnjavani opomenama i otkazima. Sada se očito otvara lov na vještice novčanim kažnjavanjem, i to prilično visokim novčanim kaznama, osobito ako se kao "nekoga krivo ocijeni".

Svaki put kad nastavnik prema kriterijima ocijeni učenika, zadrhtat će mu ruka jer možda baš tada netko secira mogućnost da mu skine teško zarađen novac s plaće i do kraja ga ponizi - ogorčena je Lovrić, uz zajedljivu poruku kako se ne trebaju bojati jedino oni koji "štancaju" petice bez kriterija i koji su davno digli ruke od pravičnog ocjenjivanja i vrednovanja učeničkog rada.

Iz ovakvog rješenja, zaključuje Lovrić, proisteći će to da će biti dovoljno da se pojavi samo jedan nezadovoljan i da vam život pretvori u proces u kojem ne znate ni zašto ste i kako ste osuđeni.

Ministarstvo ustrajno

Na pitanje iz kojih su se motiva odlučili za ovakvo rješenje, iz Ministarstva odgovaraju: "Prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju predviđene su novčane kazne za sve one koji ne poštuju zakone i ostale propise, i to za pravne osobe odnosno školske ustanove, odgovorne osobe odnosno ravnatelje te fizičke osobe koje krše i ne poštuju zakone i podzakonske akte.

Nitko tko radi po zakonu i poštuje propise ne bi trebao imati ništa protiv novčanih kazni koje se odnose samo na one koji zakone ne poštuju. Novčane kazne su jedan od instrumenata zaštite upravo one velike većine učitelja koji poštuju propise".

Savjetovanje o 16. izmjeni 15 godina starog Zakona o odgoju i obrazovanju otvoreno je do 22. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 02:19