'NE SMIJEMO STATI'

ŠEFOVI VLADE I OPORBE ZAOKUPLJENI KAMPANJOM ZA IZBORE U SVOJIM STRANKAMA Karamarko i Milanović u samo 30 dana obišli čak 30 gradova

I prvi potpredsjednik Vlade i bivši premijer stranačke skupove uoči nadolazećih izbora obilaze dijelom na račun poreznih obveznika
 Srdjan Vrancic, Goran Mehkek/EPH

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i njegov oponent predsjednik oporbenog SDP-a Zoran Milanović zadnjih mjesec dana obilaze Hrvatsku u neformalnoj kampanji za unutarstranačke izbore.

Istodobno, visokog Vladinog dužnosnika Karamarka, kao i predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Milanovića na njihovim stvarnim radnim mjestima uopće nema, ili se rijetko pojavljuju, a plaća od oko 18.000 kuna sjeda im na račun svaki mjesec. Zapravo, porezni obveznici plaćaju ovu dvojicu političara da bi oni mogli voditi svoje unutarstranačke kampanje po Hrvatskoj.

U toj kampanji obojica koriste i automobile, vozače, te cijelu svitu osiguranja. Milanović na to ima pravo još šest mjeseci, kao bivši premijer, dok je Karamarko kao prvi potpredsjednik štićena osoba II. kategorije.

Stranački automobil

U HDZ-u pak tvrde da Karamarko stranačke skupove obilazi sa stranačkim automobilom, ali da ga, naravno, prati osiguranje na što on, doista, ni ne može utjecati. Milanović se, pak, vozi u službenom, državnom automobilu, potvrđuju nam u SDP-u, ali isto kažu da je riječ o procjeni sigurnosnih službi i MUP-a.

Tomislav Karamarko od početka svog mandata, od 20. siječnja kada je Vlada potvrđena, obišao je nekoliko stranačkih podružnica i govorio na HDZ-ovim skupovima uglavnom se osvrćući na prijašnju SDP-ovu vlast.

Prvi potpredsjednik Vlade, umjesto da se bavi poslovima važnima za državu, da se sastaje s investitorima, koordinira rad svojih ministara, ili barem okuplja neke radne skupine za provođenje reformi, na trošak svih nas poreznih obveznika putuje po zemlji u sklopu izbora za predsjednika HDZ-a koji se očekuju u svibnju.

Tako je svoju predizbornu turneju Karamarko započeo 23. siječnja kada je u Imotskom bio na svečanom obilježavanju 26. obljetnice osnutka tamošnjeg gradskog HDZ-a.

To se događalo baš nakon prvog radnog sastanka Vlade, a umjesto da se mediji fokusiraju na novu Vladu, Karamarko je iznio indicije da je HDZ zapravo pokraden na izborima za pet do šest mandata pa su se svi bavili tom pričom.

Turneja po Jadranu

Bjelovarsko-bilogorsku županiju predsjednik HDZ-a posjetio je 11. veljače. Uoči svečane sjednice Županijskog odbora HDZ-a te županije izrekao je svoju slavnu izjavu: “Pustite medije. Kad ide Dnevnik, uzmite neku knjigu i čitajte. Svako jutro pomolimo se za domovinu. Jedan ‘Očenaš’ i bit ćemo puno sretniji”, rekao je tada.

Dan poslije Karamarko je nastavio turneju, ovaj put u Dalmaciji. Sudjelovao je u programu obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika. Tamo je ponovio svoj stav da današnji socijaldemokrati nisu ni željeli samostalnu Hrvatsku, te da su sustavno uništavali državu. Zvučalo je to opet kao da je Karamarko još u oporbi i želi skinuti tu “nenarodnu” vlast. Odmah nakon Šibenika, 13. veljače šef HDZ-a zaputio se dalje prema jugu Dalmacije, gdje je obilježio obljetnicu osnutka HDZ-a Općine Konavle. Za jug Hrvatske Karamarko je pripremio još jednu efektnu izjavu, pravu predizbornu.

Nema ga baš u Vladi

“HDZ je trn u oku mnogima. No nisu shvatili da, kada pričaju protiv HDZ-a, pričaju protiv vlastitog naroda”, ispalio je prvi potpredsjednik Vlade i naljutio svoje koalicijske partnere.

HRT je napao 16. veljače u Kutini gdje je također bilo svečano zbog obljetnice tamošnjeg ogranka stranke, a osvrnuo se i na Milanovićevu poznatu “ili mi, ili oni”.

Otkad je zasjeo u Banske dvore, Karamarko nije imao neke zapažene sastanke, a naši izvori kažu da i ne provodi previše vremena u Vladi. Kao potpredsjednik za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te zamjenik premijera, mogao je barem posjetiti kamp u Slavonskom Brodu ili se više angažirati oko izbjeglica, pa tako pomoći svom kolegi Orepiću. Karamarko je i koordinator za državnu imovinu, pa se i tu očekuje neki veći angažman.

Doduše, Karamarko jest imao neke sastanke, a zadnji je bio 18. veljače s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali ne kao dio službenog, državnog susreta, nego opet stranačkog. Naime, u Bruxellesu se održavao sastanak Europske puške stranke. Prvi potpredsjednik Vlade u Zagrebu se još sastao s veleposlanicima Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade, Njemačke i SAD-a, a u nastupni posjet primio je i apostolskog nuncija.

S druge strane, šef oporbe i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zoran Milanović, dok je bio premijer zamjerao je svom suparniku Karamarku što ga nema u Saboru i što obilazi stranačke ogranke u kampanji za parlamentarne izbore. Sada Milanović čini isto, pa se tako nakon prisege u Saboru 3. veljače, na Trgu svetog Marka pojavio još samo jednom ili dvaput.

‘Ne smijemo stati’

Točne podatke nemamo jer je Milanović svoju saborsku iskaznicu za evidenciju uzeo tek prije tri dana, ali neki saborski zastupnici, koji su stalno u Hrvatskom saboru, kažu da ga rijetko ili nikada ne viđaju u sabornici. Milanović je tu još poletniji od Karamarka. Obišao je gotovo cijelu Hrvatsku. Tako je redom od 3. veljače do danas bio u Belom Manastiru i Osijeku, Đakovu, Požegi, Varaždinu i okolici, Donjem Lapcu, Pločama, Dubrovniku, Korčuli, Makarskoj, Splitu, Biogradu, Zadru, Tisnom, Trogiru, Sinju, Solinu, Supetru, Šibeniku, Vodicama, Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Rabu i Ivanić gradu. Dakle, posjetio je čak 25 mjesta. A govorio je, naravno, o HDZ-u.

“Protiv HDZ-a ne znam lijepo, meni to jednostavno ne odgovara”, rekao je na jednom od skupova. “HDZ je zasipao društvo virusima”, ispalio je na drugom skupu. “Ne smijemo stati, pred nama je još mnogo posla, jer smo jedina prava brana protiv ove nepogode koja je zadesila Hrvatsku”, ocijenio je na trećem stranačkom druženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:58