U SUKOBU INTERESA

ŠEGON O SUKOBU INTERESA 'Odluka Povjerenstva je neodrživa, žalit ću se Upravnom sudu!'

Zanimljivo je pojašnjenje da je Šegon teže sankcioniran zato što svojeg nadređenog, ministra Slavka Linića, nije izvijestio o kreditu
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek jučer je na svojoj web stranici objavilo odluku o slučaju bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, nakon što su ga 7. ožujka kaznili sa 40 tisuća kuna procjenjujući da se zbog kredita HBOR-a našao u sukobu interesa. Šegon još nije dobio odluku, ali nakon što ju je pročitao na internetu zaključio je da je njezino obrazloženje ipak bitno blaže nego ono što se čulo na sjednici povjerenstva 7. ožujka, piše Novi list.

– Tada su članovi povjerenstva tvrdili, primjerice, da sam nanio štetu HBOR-u i još neke stvari kojih nema u pisanoj odluci. No, u svakom slučaju ta je odluka za mene neodrživa, očitovat ću se o svim točkama po kojima su me okrivili i pokrenuti spor na Upravnom sudu, rekao nam je Šegon.

Nije želio ulaziti u detalje onoga što smatra neutemeljenim u odluci, tek je spomenuo da u ljeto 2012. nije mogao izvijestiti povjerenstvo da tvrtka Facta Vera, u kojoj je 20-postotni vlasnik, stupa u poslovni odnos s HBOR-om, a što u povjerenstvo navode kao njegov propust, zato što to tijelo u to vrijeme nije niti postojalo.

Povjerenstvo u obrazloženju odluke navodi: 'Stvorena je sumnja da je Šegon javnu dužnost koristio za osobni probitak, a na štetu javnog interesa. Privatni interes je u sukobu s javnim ukoliko se kredit HBOR-a dodjeljuje u svrhu sanacije postojećih tržišnih kredita poslovnih banaka, čija je mogućnost uredne otplate ugrožena gospodarskom krizom.

Zanimljivo je pojašnjenje da je Šegon teže sankcioniran zato što svojeg nadređenog, ministra Slavka Linića koji je i predsjednik NO HBOR-a, nije izvijestio o kreditu, kao ni ostale članove Vlade koji su članovi nadzornog odbora.

No, čak i nakon što je povjerenstvo 7. ožujka donijelo odluku da je Šegon bio u sukobu interesa, Linić je u svojem priopćenju ustvrdio da je kredit bio u skladu sa zakonom i pravilima po kojima HBOR dodjeljuje kredite, te da je Šegon dužnost obavljao odgovorno. Dakle, Linić ne smatra da mu je Šegon morao reći za kredit, a povjerenstvo unatoč tome kažnjava Šegona teže upravo zato što je ministru financija to prešutio, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:39