SEIZMOLOG KUK

‘Seizmička atkivnost na Baniji slabi, a evo i gdje su na našim prostorima mogući najjači potresi‘

Mi ćemo još dugo vremena bilježiti potrese koje samo instrumenti osjete, kazao je seizmolog Kuk
 Goran Mehkek/Cropix

Seizmolog Krešimir Kuk u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", kazao je da je globalno malo pojačana potresna aktivnost, ali da se to uvijek tako događa. Kazao je i da s obzirom na potrese na Banovini i u Zagrebu, su ljudi u Hrvatskoj postali osjetljiviji na potrese i pojačano prate globalnu situaciju.

Kuk je potvrdio da je potres od 7 stupnjeva po Richteru moguć na području Dalmacije, te da to vrijedi za područje južnog priobalja, područje Dubrovnika.

- Cijela južna Dalmacija je seizmički najugroženija. Tamo su mogući najjači potresi na našim prostorima - kazao je Kuk.

Odbacio je mogućnost da se pomicanjem tektonskih ploča kod nas mogu aktivirati vulkani.

- Mi nismo na izravnom kontaktu tektonskih ploča i to je dobro i zato nisu najjači potresi kod nas - kazao je Kuk.

Opisujući tektonske ploče, rekao je kako su to "ogromne strukturne jedinice", a na području Zemlje ih je šest ili sedam najvećih i još puno manjih.

- Zbog procesa u unutrašnjosti zemlje te se ploče pomiču i stalno međudjeluju, dolazi do sila između njih. Sile tvore napetosti, napetosti akumuliraju energiju i onda kad se ta energija oslobodi to nam se onda valovima širi. To je zapravo potres - objasnio je Kuk.

Na pitanje treba li krenuti u obnovu s obzirom na stalna podrhtavanja tla, Kuk je kazao kako na to ne zna odgovor.

- Koliko su izravno ugroženi radnici koji tamo rade, to je nešto što treba procijeniti širi krug ljudi. Generalno rečeno treba, mora se započeti s obnovom - kazao je Kuk.

Kazao je i da seizmička aktivnost na području Banovine slabi.

- Ona će dakako još trajati mjesecima, ali jači potresi nisu više toliko česti i to treba imati u vidu - kazao je.

- Dosta instrumenata smo rasporedili na petrinjsko područje i mi ćemo još dugo vremena bilježiti potrese koje samo instrumenti osjete. To je puno značajnih podataka koji će se koristiti u desecima sljedećih godina i dat će bitne rezultate - kazao je Kuk u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

O fenomenu pojavljivanja rupa kazao je kako je riječ o geološkim pojavama potpomognutima gibanjima tla, a povezane su sa sastavom tla i djelovanjem podzemnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:20