ŠTO DALJE OD OBJEKATA

Seizmolog Kuk: ‘Ovaj potres bio je 30-ak puta jači od onoga koji je bio u Zagrebu!‘

Epicentar potresa bio je u jučerašnjem epicentralnom području, između Petrinje i Siska, kao ovi potresi jučer - rekao je Krešimir Kuk
Prizor iz Petrinjske ulice u Zagrebu
 Tomislav Kristo/Cropix

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je potres između Siska i Petrinje bio snage 6.2 Richtera i da je po oslobođenoj energiji tridesetak puta jači od onoga koji s dogodio u ožujku u Zagrebu

Govoreći za televiziju N1 Kuk je kazao da potres nije iznenađujući, te dodao da vjeruju da je ovo najjači udar."Potres je bio magnitude 6,2, dakle izuzetno jak potres.

- Epicentar potresa bio je u jučerašnjem epicentralnom području, između Petrinje i Siska, kao ovi potresi jučer. Ovaj potres je po oslobođenoj energiji 30-ak puta jači od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5."

"Ljudima treba poručiti da se trude čuvati od objekata koji bi mogli stradati u narednim naknadnim potresima kojih će vjerojatno biti", apelirao je, "apsolutno treba apelirati na sve u epicentralnom području da svi koji se još nisu, sklone na sigurno, da napuste objekte koji su već oštećeni i da slijede upute nadležnih službi."

"Cijelo šire epicentralno područje loše je gradnje, takva gradnja nije u stanju odoljeti ovakvim potresima", objasnio je.

'Noviji objekti su sigurniji, njima ne prijeti opasnost od nekog znatnijeg oštećenja. Stariji objekti u gradu koji su stradali otprije, puno su ugroženiji. Ljudi se trebaju paziti od predmeta koji bi mogli pasti uslijed trešnji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 09:04