PROŠLE DVIJE GODINE

Seizmolog Kuk: Potresi su se prorijedili, ovih dana bilježimo one vrlo malih magnituda

- Za 2020. bilo je na zagrebačkom području zabilježeno preko 3.200 potresa, kaže Kuk

Krešimir Kuk

 N1/screenshot

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u utorak kako su se na zagrebačkom području potresi prorijedili, a ovih dana je zabilježeno pet potresa koji su vrlo malih magnituda, od 1.3 do 1.7, i to je, kaže, normalna seizmička aktivnost s obzirom da je prošlo dvije godine od glavnog potresa.

"Potresi nisu jednoliki, imamo već duže periode kada ne bilježimo potrese, a onda se dogodi nekoliko potresa u nekoliko dana. Možemo reći da je to potpuno uobičajena, normalna seizmička aktivnost zagrebačkog područja", rekao je Kuk za Hrvatski radio.

Slabijih potresa je od 2020. do danas bilo najviše.

"Za 2020. bilo je na zagrebačkom području zabilježeno preko 3.200 potresa. U zagrebačkoj seriji, od glavnog potresa do kraja godine bilo je više od 2.600 slabijih potresa magnitude manje od jedan prema Richteru, 542 potresa magnitude između jedan i dva, 51 potres magnitude između dva i tri te sedam potresa magnituda između tri i četiri, a oni glavni magnitude 5,5 i naknadni koji je slijedio ubrzo nakon njega imao je magnitudu 4.9.

U 2021. godini imali smo dosta manje potresa, uglavnom su bili manjih magnituda, ispod jedan ili između jedan i dva, a najjači potres u 2021. dogodio se 20. travnja u Markuševcu i imao je magnitudu 3.1. To je najjači potres u prošloj godini. Bilo je i nekoliko potresa magnitude oko 2.6 i 2.7 i onih slabijih kojih je, dakako, bilo puno više", rekao je Kuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29