MARIJAN HERAK

SEIZMOLOG O POTRESIMA KOJI SU POGODILI ZAGREB 'Žarište je na reversnom rasjedu koji se pruža paralelno s Medvednicom'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Žarište potresa koji su u nedjelju ujutro potresli Zagreb i okolicu je na reversnom rasjedu koji se pruža paralelno s Medvednicom, kazao je seizmolog i profesor na PMF-u Marijan Herak.

"Žarište je na reversnom rasjedu koji je nastao dugotrajnom kompresijom u žarišnom području i pruža se paralelno s Medvednicom", izjavio je Herak Hini.

Prvi potres, dodao je, bio je magnitude od 5,3 do 5,4, a drugi od 5,0 do 5,1. Intenzitet u epicentru je bio VIII. stupnja MCS ljestvice (Mercalli-Cancani-Siebergova ljestvica).

"Hipocentar prvog potresa, točke iz koje su krenuli prvi valovi, bio je na dubini od 10 kilometara", rekao je Herak i pojasnio da se radi o plitkom potresu.

Radi se, kako je rekao, o prosječnoj dubini potresa u Hrvatskoj, a svi potresi unutar Zemljine kore se smatraju plitkim potresima.

"Za Zagreb je to otprilike 30 kilometara", dodao je Herak.

Prvi valovi koji su krenuli su longitudinalni i oni su najbrži, a potom slijede transvezalni ili tzv. S-valovi koji su veći i sporiji. Upravo su oni izazvali štetu na zgradama u središtu Zagreba, zaključio je Herak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2021 11:17