'NEMOJTE PANIČARITI'

SEIZMOLOZI 'Vrlo su male šanse da se dogodi jači potres i nemojte vjerovati dezinformacijama, potresi se ne mogu predvidjeti'

 
Potres u Zagrebu, dr. Marijan Herak (gore) i dr. Josip Atalić
 Biljana Blivas / Ranko Šuvar / Boris Kovačev / Hanza Media

Dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3 drugi jakosti 5,0, pogodila su u nedjelju ujutro Zagreb i izazvala štete na zgradama. Nešto kasnije, u 7:41, potres magnitude 3,7 potresao je i treći put Zagreb i okolicu.

Kako nam je rekao jedan od vodećih hrvatskih seizmologa, prof. dr. Marijan Herak, ovakav potres nije bio neočekivan, ali je iznenađujuće to da je epicentar bio u Markuševcu, a ne u Kašinskom rasjedu.

- Prema informacijama koje imamo, epicentar velikog potresa koji je Zagreb pogodio u 19. stoljeću, bio je na lokaciji Kašinskog rasjeda. Taj je potres bio magnitude 6,0, što znači da je bio oko 20 puta jači od ovog koji je jutros pogodio Zagreb - kaže dr. Herak.

Naš seizmolog kaže i da možemo očekivati puno naknadnih, ali slabijih potresa nakon ovog.

- Vrlo je mala vjerojatnost da će se dogoditi još jedan jači potres od onog prvog, ali se to ne može isključiti sa 100 postotnom sigurnošću - rekao je dr. Herak.

Što se tiče uputa građanima, rekao je da prate što kažu nadležne službe i da ima smisla da budu vani ako je to organizirano, dakle podalje od zgrada s kojih bi mogli padati crjepovi, žbuka i slično.

Dipl. ing. Krešimir Kuk iz Seizmološke službe rekao je za Radio Sljeme:

- Mi se nadamo da je ovo bio glavni udar i da naknadna podrhtavanja ipak neće biti jaka.

Izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, dr. Josip Atalić, rekao nam je da je njegov tim od 15-ak ljudi čak tri godine vježbao za upravo ovakvu situaciju.

- Upravo idemo pregledati ove zgrade koje su najteže oštećene, te ćemo označiti one koje su sigurne i one koje nisu. Za to će nam trebati nekih dan, dva, a nakon toga ćemo pregledati zgrade koje su pretrpjela manja oštećenja - kazao je Atalić.

- Kolege s PMF-a su nam rekli da je mala vjerojatnost da ćemo imati neki jači potres - dodao je Atalić.

Atalić je na kraju građanima preporučio da prate upute za prije i poslije potresa i naglasio da ne zaborave na preporuke vezane uz koronavirus:

- Nemojte paničariti, i poštujte razmak vezan od dva metra zbog koronavirusa.

Seizmograf Kuk: Ne nasjedajte na dezinformacije, potresi se ne mogu predvidjeti

Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda izrazio je u nedjelju nadu da je „glavni udar“ potresa koji je pogodio Zagreb prošao i da će naknadno biti slabiji, građanima je poručio da ne nasjedaju na informacije o navodnim novim, još jačim potresima.

„Navodno su izdana priopćenja o novim, jačim potresima, ne nasjedajte na glasine“, poručio je Kuk građanima i objasnio da nakon glavnog potresnog udara uobičajeno slijedi smirivanje tla.

„Potresi se ne najavljuju, ne predviđaju, nemojmo stvarati panku, za to nema mjesta“, pozvao je Kuk preko Hrvatskog radija.

Potvrdio je da je Zagreb i okolicu pogodio vrlo jak potres i još jedan nakon njega, što je stvorilo paniku. „Nadam se da je to bio glavni udar i da naknadni, kojih će sigurno biti, neće biti tako jaki“, rekao je Kuk.

Građane je pozvao da ostanu mirni i slušaju upute nadležnih službi, te da se, zbog epidemije koronavirusa, ne skupljaju u grupama. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:39