NAPAO MEDIJE

Šeks izvan kontrole: Napadaju me psi, hijene i pirane... ali želim opet u Sabor

 Goran Mehkek / CROPIX

Intervju koji je Vladimir Šeks potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednice HDZ-a dao Hrvatskom listu po mnogo čemu je prekretnički za vodeću stranku.

Već dugo niti jedan vodeći dužnosnik HDZ-a o medijima i oponentnima na javnoj sceni nije govorio tako uvredljivim i vulgarnim rječnikom kao Šeks u posljednjem broju HL-a, gdje novinare nekoliko hrvatskih redakcija naziva ”podzemljem”, “agentima stranih službi”, “hijenama” i “psima”.

Čini se da je glavni povod objavljivanje recentnog izvješća Amnesty Internationala u kojem se od hrvatskog pravosuđa traži preispitivanje Šeksove nadležnosti nad ratnim zločinima u Osijeku i Pakračkoj Poljani. Riječ je o nikad dokazanim tvrdnjama o zapovjednoj odgovornosti Šeksa, na što je ukazao i Branimir Glavaš.

- o izvješću Amnesty Internationala i Inicijativi mladih:

Žele zaustaviti naš put u EU

“Radi se o pokušaju neprihvatljivoga pritiska na hrvatsku vlast i hrvatsko pravosuđe, s ciljem da se mene uhiti, stavi pod istragu i procesuira, s procjenom i političkom kalkulacijom da do toga neće doći i da onda EU podnese izvješće o tome kako Hrvatska nije udovoljila zahtjevima... pa da se Hrvatskoj uskrati zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima.

(Šeks je 80-ih godina sudjelovao u osnivanju jugoslavenske podružnice Amnesty Internationala. Danas tvrdi da AI služi političkim pritiscima na Hrvatsku jer zagovara njegov kazneni progon, premda Amnesty nigdje ne spominje pritiske na RH, niti kazneni progon, već samo dodatne provjere DORH-a)

- o pozadini novinskih napisa:

Napadaju me kao simbol novije povijesti

“Nastojeći dovesti me do toga da me DORH i policija stave pod istragu, ili da me se uhiti ili procesuira, jasno je da me napadaju kao još jedinu preostalu personifikaciju iz novije povijesti.”

(Drugim riječima, napad na Šeksa napad je na temelje hrvatske države. Šeks se želi pozicionirati kao jedini historijski sljednik dr. Franje Tuđmana, iako je 1991. protiv njega pripremao stranački puč.)

- o političkom podzemlju u Hrvatskoj:

To su novinari koji zastupaju protuhrvatska stajališta

“...tu se nalaze brojni medijski ljudi koji su situirani uglavnom u grupaciji EPH. To su njihovi kolumnisti i novinari u tjedniku Globus, u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Jedan dio njih je u riječkom Novom listu i Nacionalu. Dakle, jedan dio njih istaknuo se zagovarajući, u biti, protuhrvatska stajališta. To su oni koji se mogu prepoznati ili identificirati po tezama da je u Hrvatskoj bio građanski rat... Kod tih pasa, hijena i pirana odgovoran sam i zato što sam spriječio generala Gotovinu da razgovara s Haaškim istražiteljima.”

(Šeks zagovara teoriju zavjere na tragu Hrvatske čiste stranke prava, čime možda priprema teren za buduće desne koalicije...)

- o antifašističkoj proslavi u Srbu prošlog ljeta:

Nerazuman čin

“To je bilo nerazumno jer se nije uvažavala cjelovitost povijesnih zbivanja... Vlada nije sudjelovala na samome skupu u Srbu, već je samo financirala popravak srušenog spomenika.”

SVE O TEMI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:56