DOBITNICI I GUBITNICI U HDZ-u

Šeks, Jarnjak i Branko Bačić - trojka s vrha

Kosor nema previše povjerenja u ljude iz stranke, no zadnjih tjedana u stopu je prate Šeks, Bačić, Jandroković...
 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Tek sada prvi put radim slobodno, samostalno i po vlastitoj savjesti - povjerio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, kako saznajemo, ovih dana nekolicini svojih prijatelja. U istom društvu, kažu naši izvori, izjavio je kako misli da će provesti ustavne promjene i da će po tom pitanju pridobiti na svoju stranu i oporbu.

- Bit će to moja velika pobjeda - navodno je Šeks izjavio prijateljima.

Ako je suditi po riječima Vladimira Šeksa i onoga što se događa u HDZ-u, njegova pozicija u stranci znatno je ojačala. Posebno nakon zbivanja unatrag zadnjh mjesec dana: brisanja bivšeg premijera Ive Sanadera iz članstva, smjene njegovih prijatelja i nekad najbližih suradnika, te raspuštanja dvaju stranačkih ogranaka. Osim toga, zadnjih tjedana gotovo da i nema sastanka, sjednice, tiskovne konferencije ili događanja, da Šeks nije uz premijerku i šeficu HDZ-a Jadranku Kosor. Baš kao što je nekada Jadranka Kosor bila uz Sanadera.

Afera Brodosplit

Svoju poziciju učvrstio je i drugi potpredsjednik Sabora koji je gotovo bio pred mirovinom - Ivan Jarnjak. Sada je ponovno aktivan.

- On je čovjek razuma i protuteža šefu Sabora Luki Bebiću, komentiraju Jarnjakovu poziciju u HDZ-u, ali ističu i kako unatoč ojačanoj poziciji, on nema previše ambicija.

Treći čovjek koji je najviše napredovao u stranci i izbio u prvi plan je Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a i donedavno državni tajnik u Ministarstvu mora. Bačić je očito čovjek koji uživa ponajveće povjerenje Jadranke Kosor. On je ovih dana od Jerka Rošina preuzeo i funkciju šefa saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Slovi kao dobar operativac. Bio je jedan od glavnih HDZ-ovaca u Dubrovačkoj županiji, no napredovao je tek 2004. dolaskom Ive Sanadera. Najprije je bio zastupnik, a onda ga je Sanader postavio za državnog tajnika u Ministrastvu mora.

Iako je Bačić najbliži s Vladimirom Šeksom s kojim je i u kumskim vezama, tek ga je Jadranka Kosor promovirala u jednog od ključnih HDZ-ovaca. Oko njega nije bilo posebnih priča, no bio je u Nadzornom odboru Brodosplita tijekom afere oko nestanka 6 milijuna dolara.

Blamaža u Bruxellesu

Osim njih, u stranci čvrste pozicije imaju i Andrija Hebrang, Ivan Šuker, Petar Čobanković i Darko Milinović.

Što se tiče ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i zastupnika Frane Matušića, u HDZ-u kažu kako nije riječ o važnim pozicijama, te da je njihov uspon formalan. Jandroković je tako postao šef Povjerenstva zagrebačkog HDZ-a, nakon što je raspušten gradski odbor stranke. Ministar vanjskih poslova koji se svojedobno izblamirao u Bruxellesu kad nije znao koja poglavlja Hrvatska treba zatvoriti od početka je slovio kao čovjek Ive Sanadera.

Dok nije postao šef Povjerenstva u Zagrebu, bio je na čelu bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a. Kao argument za novi posao u Zagrebu u stranci su naveli da je bio iznimno uspješan na domaćem terenu.

No, Jandrokovićevi uspjesi nisu tako sjajni jer očito nije previše radio na potpori predsjedničkom kandidatu HDZ-a u svojoj županiji. Hebrang je tamo osvojio četvrto mjesto i nešto više od 10 posto glasova. To se kosi i s najavama HDZ-a da će reorganizirati one ogranke za koje se pokaže da su, među ostalim, loše radili i tijekom izbora. Frani Matušiću, pak, pripale su funkcije potpredsjednika Kluba HDZ-a i predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku koje je donedavno obnašao Mario Zubović. Matušić slovi kao čovjek Luke Bebića, a time i Ive Sanadera. Poznat je, kažu njegovi kolege, po tome što bez problema mijenja tabore. Bio je u dobrim odnosima sa Žužulom, Sanaderom, a sada i s Jadrankom Kosor.

Nogometni sudac

Značajnija funkcija je tek ona koju je u petak dobio Ante Kulušić, šef Županijskog HDZ-a Šibensko-kninske županije koji je kooptiran u Predsjedništvo HDZ-a.

Kulušić je poznat i kao nogometni sudac, direktor je podružnice Croatia osiguranja u Šibeniku i predsjednik NO Jadranske banke.

Najviše vjeruje Popijaču, Šimonoviću i Karamarku

Promocija Matušića, Kulušića i Jandrokovića mnoge je iznenadila, jer je riječ o ljudima bivšeg premijera. Uz Kulušića je vezan i mali skandal. Mediji su svojedobno objavili da je iskoristi svoju sportsku ozljedu da bi dobio status 20-postotnog invalida Domovinskog rata.

- Možda taj izbor i nije neobičan. Premijerka nikada nije imala u stranci neke svoje ljude, niti je gradila neku svoju kadrovsku piramidu kao što je to radio njen prethodnik Ivo Sanader, kažu naši izvori iz HDZ-a. Sada postavlja ljude, koji možda nisu toliko sposobni, ali zna da će joj biti odani. Svi oni su nakon Sanaderova odlaska promijenili ploču i počeli se dodvoravati premijerki.

Osim toga, Jadranka Kosor nema previše povjerenja u većinu stranačkih ljudi. Najviše vjeruje nestranačkim ministrima - Ivanu Šimonoviću, Tomislavu Karamarku i Đuri Popijaču, otkrio nam je izvor u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:47