SKANDAL U SREDNJOJ ŠKOLI

SEKS NA SATU INFORMATIKE Izvori bliski istrazi otkrili što se dogodilo kobnog dana, bivši učenici brane profesora: 'Sve mu uvijek krene naopako...'

 
Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Školski odbor 16. studenoga smijenio je ravnateljicu pulske Medicinske škole Gordanu Ćoso, jer je povukla odluku o otkazu profesoru informatike koji, prema tvrdnjama Školskog odbora, nije reagirao na seksualno uznemiravanje na njegovu satu. Dotični profesor je, naime, tvrdi Školski odbor, a piše Glas Istre, ignorirao neprimjerene seksualne radnje među učenicima.

U slučaj su se uključili i policija te Državno odvjetništvo, što potvrđuju i iz PU istarske. Neki roditelji još u utorak obavili su i razgovore na policiji.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice škole Sanja Benazić-Kliba navela je da profesoru još nije otkazan ugovor o radu. Objasnila je kako je u tijeku poništenje odluke ravnateljice koja ga je najprije smijenila, pa ponovno vratila na posao, nakon čega će mu biti otkazan ugovor o radu. Što će biti s bivšom ravnateljicom još se ne zna, a iz škole je i dalje apsolutno nemoguće dobiti bilo kakve informacije.

Seksualne radnje zbile su se prošli mjesec među 16-godišnjacima, učenikom i učenicom drugog razreda Medicinske škole, na satu informatike. Od predstavnika Školskog odbora Glas Istre doznaje kako je učenik učenici zavlačio ruke u gaćice i grudnjak, no drugi izvori bliski istrazi pak tvrde da su učenici svojevoljno sudjelovali u seksualnim radnjama i da nije bilo nikakve prisile.

Smijenjena ravnateljica ne želi razgovarati o incidentu sve dok se ne završi istraga. Iako ju je dio kolektiva već unaprijed osudio, a neki su čak rekli da ih ravnateljica sustavno maltretira, mnogi u školi ipak imaju dobro mišljenje o Gordani Ćoso. Prema riječima nekih njezinih kolega, riječ je o vrlo senzibilnoj i poštenoj osobi kojoj je škola doslovce sve na svijetu.

- Neki u školi godinama joj podmeću, a ona se jednostavno tome ne zna oduprijeti. Činjenica je da se možda nije snašla u ulozi ravnateljice i nije uspjela držati uzde u rukama. Mislimo da je sve radila u dobroj namjeri, no sad je na kraju ispala dežurni krivac i stvarno nam je žao što se našla u ovoj teškoj situaciji - rekli su neki profesori za Glas Istre.

A javili su se i neki bivši učenici Medicinske škole koji za profesora kojemu sad prijeti otkaz imaju samo riječi hvale. Niki Vranić Medicinsku školu završio je 2015., a za svog bivšeg profesora kaže:

- On je samo malo smušena osoba, ali jako dobar čovjek i profesor. Nažalost, on je kao iz onih filmova o luzerima, čovjek stvarno nema sreće, sve mu uvijek krene naopako. Ovo navodno seksualno uznemiravanje, pipkanje, šlatanje, zavlačenje ruku u gaćice, toga u školi oduvijek ima, a sad se njega proziva da nije reagirao - tvrdi Niki Vranić.

- Iskreno, i mi smo na satu svašta radili, skrivali se, a kad bih ja napravio nekakav eksces, profesor je reagirao i odmah je zvao ravnateljicu. Uopće ne vjerujem da je vidio to što dvoje učenika rade, jer oni su okrenuti prema zidu i, ako se to stvarno dogodilo, uvjeren sam da su se skrivali ispod klupe. Taj profesor nikome neće učiti zlo. Neće tužakati i po meni je on zapravo žrtva kolektiva, jer je malo smušen, onako, pravi štreber. Bivša ravnateljica je također korektna i ne mogu vjerovati da se radi hajka na dvoje ljudi koji mogu dobiti otkaz - rekao je ovaj bivši učenik Glasu Istre.

Prozvani profesor informatike nije htio komentirati slučaj i optužbe na svoj račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:26