BLAŽENI U NEZNANJU

Šeks: Nitko iz HDZ-a nije znao da Sanader izvlači novac. Da sam ja znao, vratio bih ga na pravi put!

'To je Sanader radio u četiri oka bez tragova, daleko od svih nas...'
Zagreb,101210.Hrvatski Sabor, nastavak 20. sjednice, Vise od saborske sjednice novinare je zanimala situacija oko povratka i uhicenja Ive Sanadera.Na fotografiji: zastupnik Vladimir Seks .Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Vrh HDZ-a nije imao nikakvih indicija ni sumnji da se obavljaju transakcije novca prema Sanaderu. To je on radio u jednom posebnom, paralalnom sustavu skrivenom od očiju svih članova stranke - izjavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks komentirajući USKOK-ov zahtjev za otvaranje istrage protiv Ive Sanadera.

Šeks je u razgovoru za Novu TV istaknuo da je današnje uhićenje bivšeg premijera “oživotvorenje pravne države i vladavine prava”.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji, Šeks je izrazio sumnju u takav rasplet situacije.

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

- Ne vjeruje da bi bilo koja zemlja pristala u današnjim uvjetima, s njegovim političkim teretom, ponuditi azil Sanaderu - rekao je Šeks.

Naglasio je da HDZ protiv Sanadera ne vodi politički progon, iako je, dodao je Šeks, on želio stvoriti takav dojam pa se u zadnje vrijeme obraćao čelnicima različitih stranaka po Europi.

Na novinarsko pitanje kako moguće da vrh HDZ-a nije znao za silne novčane transakcije prema Sanaderu, a navodno se radi o preko 20-ak milijuna kuna koje je bivši stranački rizničar Mladen Barišić donio u njegov dom u Kozarčevoj, Šeks je izjavio da njegova stranka nije imala nikakvih sumnji u crne fondove.

- Nikada nije o tome bilo riječi u ni u vrhu stranke, ni u jednom tijelu HDZ-a. To je Sanader radio isključivo u četiri oka bez pisanih tragova, bez telefonskih razgovora, daleko od svih nas - rekao je te naglasio da bi on ili bilo tko iz vrha HDZ-a sigurno “presjekli takve radnje i doveli ga na pravi put”.

- Sanader želi instalirati princip kolektivne odgovornosti na cijeli HDZ. Na taj način želi zadati težak udarac HDZ-u. To mu neće uspjeti jer sam ja uvjeren da će se utvrditi njegova krivnja i da će odgovarati - izjavio je Šeks.

Ustvrdio je da ga nije prokazao nitko iz vrha HDZ-a. Prokazali su ga, kako naglasio je, oni zbog kojih je došao u istražni zatvor i protiv kojih je pokrenut kazneni postupak.

- Niti HDZ, ni USKOK, ni DORH, ni policija. Nitko nije imao podataka o takvom obliku isisavanju novac kakav je opisan u zahtjevu za istragu. Kada se posao razmahao i razgranao, te kada je Sanader otišao, tada su se stekle okolnosti da oni koje je on zloupotrebio za svoje nakane, svjedoče USKOK-u i dovedu ga na optuženičku klupu.

Po Šeksovim riječima, materijalno-financijsko poslovanje HDZ-a koje je bilo na predsjedništvu stranke bilo je strogo u okviru izvješća, a odnose se na poznate i priznate i donacije i na novac iz proračuna.

- Ovi drugi tokovi novca, to je bila tamna strana mjeseca - istaknuo je. Na pitanje hoće li HDZ vratiti novac ako se utvrdi da je iz javnih poduzeća preko fima medije išao stranci, Šeks je odgovorio kako ništa nije otišlo u HDZ. Naglasio je da novac nije išao za stranačke nego osobne potrebe Ive Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:20