RASKID SA SFRJ

Šeks o Danu hrvatskog sabora: ‘Bilo je ispravnije kada se taj datum obilježavao kao Dan nezavisnost‘

Sjednica Sabora održala se u noći sa 7. na 8. listopada pod prijetnjom pokušaja JNA da obezglavi državni vrh

Vladimir Šeks

 Damjan Tadic/Cropix

Dan Hrvatskoga sabora koji obilježavamo kao spomendan 8. listopada jedan je od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti. HDZ-ov doajen Vladimir Šeks smatra da je bilo ispravnije kada se taj datum obilježavao kao Dan nezavisnosti. Toga datuma 1991. godine, Hrvatski sabor je zasjedao u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu i donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je Odluku o raskidu s bivšom SFRJ donio po isteku tromjesečnog moratorija na odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Europska zajednica tražila je od Hrvatske, smatrajući da se jugoslavenska kriza može riješiti mirnim putem, da odgodi proglašenje samostalnosti. No, za vrijeme moratorija, JNA i srpska paravojska izvršile su sve pripreme za otvorenu agresiju koja je uslijedila. Na dan kada je istekao moratorij, 7. listopada 1991. zrakoplovi JNA bombardirali su Banske dvore u kojima je tada bilo državno vodstvo, uključujući predsjednika Franju Tuđmana.

Sjednica Sabora održala se u noći sa 7. na 8. listopada pod prijetnjom pokušaja JNA da obezglavi državni vrh. Sjednicom je predsjedao predsjednik Sabora Žarko Domljan, ali je bio pozvan na sjednicu Vrhovnog državnog vijeća pa je Šeks kao glavni autor odluke o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom SFRJ nastavio vođenje sjednice i odluku predložio zastupnicima na usvajanje.

Odluka je bila usvojena jednoglasno, ali u dvorani nije bilo srpskih zastupnika koji su još početkom 1991. godine napustili Sabor.

Do 1. siječnja 2020. godine kada je stupio na snagu Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 8. listopada obilježavao se kao državni blagdan - Dan neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:09