HDZ-ov VETERAN

Šeks oduševljen iskorakom SDSS-a, dolaskom u Grubore, ali ne i Milanovićem: ‘Ide mi na jetra‘

‘Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad Sabora i iznad Vlade‘
 Damir Krajac/Cropix

Vladimir Šeks je za N1 izjavio da je odlazak i SDSS-ovog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na obljetnicu Oluje "dobar iskorak", koji bi, skupa s odlaskom potpredsjednika Vlade Tome Medveda na komemoraciju pobijenim srpskim civilima u Grubore, u budućnosti trebao donijeti normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa.

- Taj dobar iskorak se ogleda u tome što je Oluja, koja je u saborskoj deklaraciji utvrđena kao jedna veličanstvena pobjeda, čista kao suza, što je potvrđeno i presudom Haaškog suda, pridonijela tome da dođe do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

I zato dolazak predstavnika Vlade, predstavnika srpske manjine pokazuje da Srbi u Hrvatskoj prihvaćaju Oluju kao legitimnu vojnu operaciju, kojom se oslobađala od agresije cijela Krajina - kazao je Šeks.

Smatra, doduše, da bi čin mogao biti i snažniji.

- Bilo bi preciznije da potpredsjednik Vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno navedu da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornog ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje - dodao je.

Ipak, u ovom trenutku, on priznaje da to još nije realno.

- Ovaj dolazak potpredsjednika hrvatske vlade prvi je korak da se u bliskoj budućnosti konačno razriješe hrvatsko-srpski odnosi i da i srpska manjina u Hrvatskoj prihvati da je Oluja bila legitiman cilj i sredstvo, a nikako da je bila rezultat etničkog čišćenja - kazao je.

Šeks je pozdravio najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Tome Medveda, inače triput ranjavanog zapovjednika "Tigrova", u Grubore.

- Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bio djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike - kazao je.

Šeks se, inače, slaže s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je nedavno rekao da bi još snažnija poruka bila da na obljetnicu Oluje ode Milorad Pupovac.

- Ja se slažem da bi bio jači efekt da on dođe u Knin. No, oni (SDSS) su procijenili da je dovoljno za sada, za sada, da je velika gesta i veliki korak već i dolazak gospodina Miloševića u Knin.

Najjača poruka bi bila da i gospodin Pupovac i gospodin Milošević jasno demonstriraju da (Oluja) nije bila etničko čišćenje. Konačno, mi znamo kao činjenicu da su Martić i ostali ratni vođe (1995.) pripremali Srbe da idu u egzodus - kazao je Šeks.

On je potom pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj.

- Bez obzira što ja mislio o predsjedniku Milanoviću i njegovom poimanju politike i zadiranju u Ustav, ovo je njegova dobra odluka i ja je pozdravljam - kazao je Šeks.

No, za Milanovićevu kritiku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kao "paradržavnog tijela", s funkcijama koje su, kako kaže, protuustavne, te za to što je predsjednik rekao da mu Stožer "ide na živce", Šeks nema lijepe riječi.

- Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide - kazao je Šeks za N1, a onda je pojasnio zašto tako misli.

- Predsjednik ima pravo i dužnost pokrenuti pred sudom postupak za ocjenu ustavnosti, pa tako i djelovanja i ustrojstva ovog Stožera.

Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad Sabora i iznad Vlade. On ne može prejudicirati da je to (NSCZ) paradržavno tijelo - kazao je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:47