Šeks: Oporba ponovno kao 1994. planom Lisica hoće srušiti HDZ

OSIJEK - Prosvjedi radnika i seljaka imaju za krajnji cilj rušenje HDZ-ove Vlade i mi to moramo osujetiti i spriječiti, rekao je danas u Osijeku potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks na svojevrsnom mobilizacijsko-motivacijskom sastanku za Osječko-baranjsku županiju, a kakvi se imaju održati do 15. rujna u svim sjedištima županija.



Naredilo je to Predsjedništvo stranke s ciljem sprječavanja destabilizacije HDZ-a i priprema za nadolazeću, očito vruću, političku jesen. S tim zadatkom u ponedjeljak je u Osijek došao Vladimir Šeks, koji je članstvu vojnim rječnikom poručio da moraju “u zoni svoje teritorijalne odgovornosti promicati stranačku politiku i boriti se protiv nasrtaja na HDZ.”



Bebić najavio odlazak, ali se sad predomislio
- Odlaskom Sanadera s političke scene došlo je do turbulencija u hrvatskoj javnosti, zagovaraju se prijevremeni izbori bez izbora, rušenje Vlade. Riječ je o već viđenom, ali osujećenom scenariju iz 1994. godine, kada je jedna oporbena stranka pokrenula plan “Lisica” s tri faze - rekao je Šeks, pojasnivši da je prema tom planu u prvoj fazi cilj oporbe zasipati javnost tvrdnjama da je Vlada nesposobna i koruptibilna, a druga faza bili bi prosvjedi i štrajkovi.



- To se sada ostvaruje najavama prosvjeda u devet gradova uz potporu nekih seljačkih udruga i kao nekih mladih nezavisnih. Treća faza je generalni štrajk koji bi Vladu trebao baciti na koljena. Istovremeno se iz koalicije nastoji izvući pojedine partnere kako bi se vrlo brzo stvorila kritična masa i tražilo izglasavanje nepovjerenja Vladi u Saboru, a predsjednik države bi dao povjerenje za novi mandat Milanoviću ili Čačiću i tako bi došlo do promjene vlasti. To je scenarij koji smo mi prepoznali i sada razrađujemo taktičke metode i sredstva da taj plan osujetimo - istaknuo je Šeks, dodavši da stranka nije destabilizirana, ali da to pokušavaju učiniti vanjski faktori, kao što je po njemu i objava povlačenja Luke Bebića iz politike dio tog plana.



- Nema govora o destabilizaciji unutar stranke. Članstvo mora znati kakva je taktika. Cilj je da nas se zavadi i izazove sumnja i sukob između pojedinih vodećih ljudi u stranci. Ovo s Bebićem je jedna intriga i nema potrebe da Bebić odlazi. To treba izazvati da on posumnja u mene kako ja njemu kopam rupu. Nije to ništa originalno. Šeks je dodao i da je najava blokade graničnih prijelaza od strane seljačkih udruga politički dirigirana u čemu “velike prste imaju neke stranke s ovog područja.” Na naš upit misli li na HDSSB, odgovorio je: “Da, da.”



Lisica je Šeksov plan rušenja oporbe nastao 1994. godine



HDZ i Vladimir Šeks utvrdili su da je Lisica matrica stvaranja krize i rušenja HDZ-a s vlasti 



ZAGREB - Plan Lisica, kojeg je spomenuo predsjednik parlamenta Luka Bebić , zapravo je stara politička podvala HDZ-a protv oporbe iz 1994. koja je preimenovana u plan Jazavac i predstavljena matricom rušenja HDZ-ove vlasti. 



Kako je Lisica postala Jazavac? Postoje dva tumačenja. Prema svjedočenju Joze Radoša to su bile osobne bilješke Gorana Granića.



Drugi HSLS-ovci su pak tvrdili da je neke dijelove Granićeva rukopisa iskoristio pobunjeni stranački dužnosnik Ivan Božičević i sastavio novi dokument te ga podijelio šačici nezadovoljnika na tajnom sastanku. Svi sudionici tog sastanka nedugo zatim su prešli u HDZ i HSP.       



Vrh HDZ-a i Vladimir Šeks,  utvrdili su da je Lisica matrica stvaranja parlamentarne krize i neustavnog uklanjanja HDZ s vlasti. No, prije tog istupa dokument je na nepoznat način, neki tvrde manipulacijom HDZ-a, promijenio ime u plan Jazavac. Oko sadržaja plana podigla se velika politička gužva. Formirano je povjerenstvo na čijem je čelu bio Šeks.  Budiša je odbio svjedočiti. Zaključak nikad nije donešen. 
(Igor Alborghetti)


Nikola Patković/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:17