SVAĐA NA SABORSKOM ODBORU ZA USTAV

ŠEKS POBJESNIO NA PUPOVCA 'HDZ-ovu vlast prozvali ste zločinačkom! To su bezočne laži i klevete'

Saborski odbor za Ustav podržao je prijedlog zastupnika SDP-a da se pristupi promjenama
Zagreb, 041011.Hrvatski sabor.Press konferencija Vladimira Seksa u klubu zastupnika Hrvatskog sabora.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Prvi korak u promjenama Ustava, kojima je cilj ukinuti zastaru za sva teška ubojstva, konačno je danas pokrenut. Saborski odbor za Ustav podržao je prijedlog zastupnika SDP-a da se pristupi promjenama Ustava. Takav su zaključak podržali zastupnici vladajuće koalicije te SDSS-ov Milorad Pupovac dok je HDZ-ovac Vladimir Šeks bio protiv, a Laburista Dragutin Lesar suzdržan.

Nakon što sredinom srpnja prijedlog vladajućeg SDP-a da se krene u promjene Ustava radi ukidanja zastare za sva politički motivirana ubojstva na istom Odboru nije prošao jer su mu se usprotivili i partneri iz HNS-a i SDSS, danas je prijedlog dobio potrebnu većinu. Vladajući su se naime, u međuvremenu usuglasili da se umjesto za politički motivirana propiše nezastarjevanje za sva teška ubojstva što su i HNS i SDSS spremni podržati.

Vlada je Odboru poslala svoje mišljenje u kojem predlaže upravo to – ukidanje zastare za sva teška ubojstva. Stoga se očekuje da će naklon što i Sabor da zeleno svjetlo da se krene u promjene Ustava, u slijedećem koraku – utvrđivanju Nacrta promjena biti predloženo upravo nezastarjevanje za sva teška ubojstva.

HDZ se protivi izmjenama Ustava na najavljeni način, i ako Milanovićeva većina na svoju stranu ne pridobije Laburiste u konačnici ipak neće moći izmjeniti Ustav jer im je potreban 101 glas.

Kao razloge zašto neće dignuti ruku za promjene ustava Vladimir Šeks naveo je niz razloga – od toga da u njih nije uključena šira i stručna javnost, da nisu dovoljno promišljena odnosno nije objašnjeno zašto sva teška ubojstva a ne neka druga kaznena djela primjerice, silovanja, nečovječno postupanje,...

- Pitanje je i jesu li ove promjene Ustava uopće potrebne ili su one samo refleksija na zakon o pravosudnoj suradnji – kaže Šeks.

SDP-ovac Nenad Stazić priznao je kako su ih na promjene Ustava potaknule upravo optužbe HDZ-a da štite ubojice i udbaše.

- Koaliciju koja je dobila povjerenje birača optužuje da se štiti počinitelje kaznenog djela. Što radimo da se branimo? Da li je ustav model za to? Ne znam, ali u ovom trenutku ne vidim drugi – kaže Stazić koji tvrdi kako se nezastarjevanje za politička ubojstva mogli ugraditi u Ustav još 1990.

- No, HDZ-ova vlast je 90-ih počela suradnju s onima koje je trebala progoniti pa za to nije bilo političke volje. Sada ta volja postoji – poručio je. Šeks je dematirao SDP-ove tvrdnje da je HDZ-ova vlast željala zaštititi bivše nositelje starog režima.

- Ova Vlada želi izigrati europski uhidbeni nalog i zahtjev za izručenjem koji je poslala Njemačka kako bi zaštitila osobe osumnjičene za teška kaznena djela ubojstva – replicirao mu je Šeks.

Laburisti svoju podršku promjenama Ustava uvjetuju i reguliranjem ustavnih odredbi koje se odnose na referendum. Osim toga Lesar čak, smatra da bi građane na referendumu trebalo pitati jesu li za to da se u Ustav unese nezastarjevanje za teška ubojstva.

Poput Šeksa pobunio se što je, tvrdi izostala svaka stručna rasprava oko izmjena Ustava. I on smatra da unošenje u Ustav ukidanja zastare za sva teška ubojstva nije u skladu s pravom i pravednosti.

- Jer što s onim kaznenim djelima kada isti pojedinac nekoliko puta siluje djecu – upozorava.

I Pupovac je jasno najavio kako će za izmjene Ustava dignuti ruku samo ako se u njima budemo klonili kvalifikacija o politički motiviranim ubojstvima.

- Jer inače bi se de facto svaki državni ili politički pokret mogao sankcionirati kao kriminalan. Srećom od toga se odustalo. Tko bi da je tako ostalo odgovarao za ubojstvo mladog Makedonca na tenku JNA ispred Banovine u Splitu koje je prouzročio pokret koji je tada bio u nastajanju – pitao je Pupovac koji je u svojoj raspravi podjetio i da je jedan režim oduzimao i kuće i stanove koji do danas nisu vraćeni. Njegov je istup na noge digao Šeksa koji je zaključio kako Pupovac za sve što navodi optužuje HDZ.

- Iznijeli ste teške klevetničke kvalifikacije jer ste insinuirali da je HDZ izvršitelj zločina pred Banovinom te da je oduzimanje stanova i kuća također bilo pod HDZ-ovim režimom. Bezočne su klevete da je za to kriv HDZ. HDZ-ovu vlast označili ste kao zločinačku, to su bezočne laži i klevete! – pobunio se Šeks.

Pupovac je sve odlučno odbacio.

- Retorikom i pakosti tipičnom za Vas nastojite mi pripasti namjeru da klevećem i da sam rekao ono što nisam. Pripisujete mi ono što nisam rekao. Jer da je bilo tako kao što tvrdite i da sam insinuirao na HDZ, pa ne bih bio s vama u koaliciji 8 godina – uzvratio mu je Pupovac.

- Sada se izmotavate, ali ja sam savršeno dobro čuo što ste rekli. Ako se na taj način ispričavate, u redu. Ali nemojte mjenjati smisao onoga što se rekli – odgovorio je Šeks.

Niti Ustavni stručnjaci nisu skloni promjenama Ustava.

- Nisu posve jasni motivi zašto se baš sada ide u ovakve izmjene. Motivaciju čini se imaju samo u jednoj osobi i jednom slučaju. Zabrinjava brzina ulaska u sve ovo – naglasila je Sanja Barić sa Pravnog fakulteta u Rijeci koja je preporučila da se, ako se već ide u promjene Ustava, onda njima obuhvate i neke druge odredbe koje narušavaju ustavni poredak. Prof. Branko Smerdel pak, smatra da Ustav ne može biti medij za slanje poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 19:45