UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA

ŠEKS STAO U OBRANU SVOG POSINKA 'On je mlad čovjek. Rekao sam mu da je izjava o Plenkoviću nesretna i nespretna. Ali nije ga izdao, kao ni sebe'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks izjavio je u petak, uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, da HDZ-ov europarlamentarac i njegov posinak Karlo Ressler "nije izdao ni Plenkovića niti sebe" kada je rekao kako nitko na unutarstranačkim izborima nema njegovu bjanko podršku. Šeks je prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojima se treba donijeti odluka o datumu i načinu održavanja unutarstranačkih izbora, novinarima rekao da je za Resslerovu izjavu doznao nekoliko dana nakon što je rečena i da nije bio sretan zbog toga.

- Rekao sam mu da je izjava kojom ne daje nikome bjanko mjenicu, pa ni Andreju Plenkoviću, nesretna i nespretna izjava i da će se ona dignuti na vrlo visoku potenciju, što se i dogodilo - kazao je.

'Podrška Plenkoviću'

Poručio je da Ressler nije izdao ni Plenkovića niti sebe.

- On je mlad čovjek. U HDZ-u vlada demokracija i on je u skladu s tom demokratskom praksom izrazio svoje mišljenje - dodao je.

Šeks tvrdi da Ressler iskreno poštuje i prepoznaje Plenkovića kao zaslužnog u politici i u HDZ-u jer je pod njegovim vodstvom Vlada ostvarila izvrsne rezultate.

Smatra da će Ressler idućih dana objasniti cijeli kontekst te priče naglasivši da Ressler itekako, kao i on (Šeks), podržava Plenkovića za drugi mandat ma čelu HDZ-a.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić najavio je da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati na neku od funkcija, ali će još odlučiti za koju.

Zagreb, 240120.
Sastanak predsjednistva HDZa.
Na fotografiji: Milijan Brkic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Milijan Brkić

Brkić: Nisam je Nostradamus

- Kandidirat ću se za jednu od funkcija, a za koju, to ću još odlučiti. Nastojao sam do sada biti realan političar i nadam se da ću i sada realno procijeniti. Za onu funkciju za koju se kandidiram nadam se da ću dobiti povjerenje članstva - rekao je Brkić novinarima

Svim kandidatima na unutarstanačkim izborima poručio je da budu odgovorni, da "utakmica koju će odigrati unutar stranke i političke obitelji" bude fer i korektna te da idu s konkretnim programima.

Upitan bi li bilo dobro za HDZ da aktualni predsjednik Andrej Plenković ostane na čelu stranke kratko je rekao: "Nisam vam ja Nostradamus".

Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak rekao je kako očekuje da će Plenković i dalje ostati predsjednik stanke poručivši da ima i njegovu potporu.

- Uvjeren sam da će Plenković dobiti povjerenje članova HDZ-a. Moje povjerenje ima - istaknuo je.

Smatra da potencijalni Plenkovićevi protukandidati, poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera, trebaju uvjeriti članove da zavređuju voditi stranku i imaju potencijala osigurati pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Zagreb, 240120.
Sastanak predsjednistva HDZa.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Andrej Plenković

Domagoj Ivan Milošević rekao je kako će na unutarstranačkim izborima podržati onog kandidata koji zajamči provođenje strukturnih promjena u Hrvatskoj, obračun s korupcijom i borbu za svakog mladića i djevojku koji su otišli iz zemlje, a želimo ih vratiti natrag.

Milošević nije konkretno odgovorio na upit je li to Plenković kazavši kako je uvijek za promjene koje dovode do napretka.

- Mislim da će na izborima u HDZ-u pobijediti kandidat koji umjesto svojeg ega ponudi momčad i jasnu viziju i program za idućih desetak godina - istaknuo je.

Da će podržati Plenkovića kratko su novinarima potvrdile i članice Predsjedništva Nada Murganić i Gabrijela Žalac.

Unutarstranački izbori u HDZ-u 15. ožujka

U tijeku je Predsjedništvo HDZ-a, a kako N1 neslužbeno doznaje, izbori za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka.

Te funkcije biraju se izravno, dakle modelom jedan član, jedan glas. Izborni Sabor HDZ-a bit će 16.svibnja i na njemu ce se delegatski birati članovi Predsjedništva.

Od 21. veljače do 14.ožujka birat će se temeljni ogranci, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije HDZ-a, od 20. travnja do 3. svibnja birat će se županijske organizacije i zagrebački gradski odbor.

Stranačka tijela na lokalnoj i nacionalnoj razini HDZ-a biraju se delegatski, a članovi HDZ-a neposredno biraju predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednike HDZa, predsjednike i potpredsjednike temeljnih, općinskih, gradskih, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a, na prijedlog najmanje 3% članova s pravom glasa iz organizacije u kojoj se provode izbori, odnosno 5% članova za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2023 17:50