GENERAL BOJNIK

ŠEKS UŠAO U GENERALSKI ZBOR 'Ne bi trebalo biti problema zbog njegove izjave da Gotovinu treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati'

 Damjan Tadić/EPH

Vladimir Šeks, bivši savjetnik predsjednice Republike i nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a, nedavno je primljen u Hrvatski generalski zbor koji okuplja većinom umirovljene ratne generale.

Šeks je u ožujku 1993. od pokojnog prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kao potpredsjednik Vlade zadužen za unutarnju politiku, te predsjednik Kriznog štaba istočne Slavonije dobio čin generala bojnika upravne struke, a u Generalski zbor primljen je potkraj prošle godine.

- Oni su predložili da se učlanim, ja sam to učinio i sada ću djelovati u tom pravcu. Posebno ću raditi na stvaranju normativnog okvira za zaštitu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji - kaže Šeks, a na pitanje znači li to da će raditi i na novom prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima, odgovara da neće, ali će slati određene incijative prema Ministarstvu branitelja, MORH-u i Vladi.

Uskoro bi udruzi, otkriva njen predsjednik Pavao Miljavac, trebali pristupiti i bivši HDZ-ovi predsjednici vlada, Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša, koji svi imaju činove generala, kao i nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Penić.

- Gospodin Šeks će s obzirom na političko iskustvo i pravnu struku zasigurno biti koristan član - kaže Miljavac.

Inače, udruga ima 78 generala. Među njima nisu A. Gotovina, M. Markač ni A.Tus i P. Stipetić. Potonja dvojica, kaže Miljavac, imaju drukčije viđenje vođenja udruge i drže da bi ona trebala biti pod okriljem MORH-a, a Gotovina i Markač se nisu angažirali zbog svega što su prošli u Haagu, ali ih podržavaju. Miljavac kaže da, kada je riječ o Šeksu kao članu, ne bi trebalo biti problema zbog njegove izjave da Gotovinu treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:08