COVID PUTOVNICE

Sektor traži lakši prelazak granice za cijepljene, no država čeka mišljenje EU

Neki naši turistički konkurenti ozbiljno najavljuju da će olakšati prelazak granice osobama koje su se cijepile protiv covida-19
 Tom Dubravec/Cropix

Iako su to među prvima najavljivale Grčka, Švedska i Danska, čini se da su Slovenija i Rumunjska zapravo prve članice EU koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u državu osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.

Konkretnije, da bi ušli u Rumunjsku bez karantene, stranci uz negativan test mogu predočiti i potvrdu da su primili obje doze cjepiva ili preboljeli covid-19 prije ne više od 90 dana. Kad je u pitanju Slovenija, i ovdje je ulazak u zemlju bez karantene moguć uz negativan test ili predočenje dokaza da je od druge doze cjepiva BioNTech/Pfizer prošlo najmanje sedam, od Moderne 14, a Astra Zenece najmanje 21 dan.

Mediji su tu odluku slovenske vlade uglavnom popratili naslovima kako je Slovenija uvela famoznu covid-putovnicu, no direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić ističe da taj pojam treba malo bolje definirati.

Dobra praksa

- Dakle, trebamo se dogovoriti što zapravo podrazumijevamo pod pojmom 'covid putovnica', odnosno označava li to potvrdu o cijepljenju koja bi bila pretpostavka za putovanje ili je riječ o potvrdi koja će ljudima na granici omogućiti da lakše uđu u zemlju, ali neće značiti da bez nje ne mogu putovati.

Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Mislim da su Slovenci to dobro napravili - rekao je Ostojić napomenuvši da nema nikakvog razloga za što se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju.

Kako zasad stvari stoje, Hrvatska, čini se, neće slovenskim stopama, odnosno radije će čekati da se 23. veljače održi sastanak Vijeća EU za opće poslove na kojem će ministri europskih poslova raspravljati i o korištenju potvrda za cijepljenje.

Na posljednjoj takvoj sjednici, koja je bila održana 21. siječnja, ministri su se dogovorili da će se nastaviti raditi na standardiziranom interoperabilnom obliku dokaza o cijepljenju u medicinske svrhe te u kasnijoj fazi utvrditi u kojim bi se okolnostima takve potvrde koristile i bi li one, među ostalim, bile prikladne za putovanje. A dok Hrvatska čeka hoće li se prikloniti odluci EU, neki naši konkurenti ozbiljno najavljuju da će olakšati prelazak granice osobama koje su se cijepile protiv covida-19.

Među prvima su Grčka i Cipar koje su korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s Izraelom.

I ovdje je, naravno, riječ o tome da će si tri zemlje međusobno granice u potpunosti otvoriti za sve cijepljene osobe, jednako kao i za sve one koji pri ulasku u zemlju mogu predočiti negativan test, a pokaže li se taj dogovor učinkovitim, Grčka i Cipar ga planiraju proširiti i na ostale članice EU.

Šumovi u komunikaciji

Obrazlaže se to činjenicom da i jedna i druga zemlja u velikoj mjeri ovise o turizmu i turističkoj sezoni te su zainteresirane za neometan prelazak granice ovo ljeto, tj. za što veći broj svjetskih putnika.

- Smatram da bi takvo rješenje bilo dobro i za Hrvatsku i da nije nužno čekati da se o tome postigne neka suglasnost na razini Unije. Nažalost, trenutačno imamo previše šumova u komunikaciji zbog čega svaka zemlja donosi odluke za sebe - kaže Ostojić.

Osim Grčke i Cipra, olakšavanje prelaska granice cijepljenim osobama najavio je britanski premijer Boris Johnson, a slično razmišljaju i Danska i Švedska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:56