POBUNA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

SEKULARNE INICIJATIVE UZ STUDENTE Upis bez prijemnog dao bi Crkvi još veće ovlasti

 Sandra Šimunović/CROPIX

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU) koji se protivi Ugovoru o provedbi zajedničkih preddiplomskih i diplomskih dvopredmetnih studija između Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, dobio je podršku Glasa razuma - Pokreta za sekularnu Hrvatsku, udruge Protagora i inicijative Nisam vjernik.

Ugovorom se studentima KBF-a koji se školuju za buduće vjeroučitelje omogućava studiranje na bilo kojoj studijskoj grupi Filozofskog fakulteta bez položenog klasifikacijskog ispita.

U pismu podrške studentima ističu da budući vjeroučitelj ne može biti bilo tko, budući vjeroučitelji mogu biti isključivo katolici i primjenom ovog ugovora katolici bi bili stavljeni u povoljniji položaj od nekatolika što se tiče ne samo mogućnosti studiranja na KBF-u, već i na Filozofskom fakultetu. Ključno u pismu je upozorenje da bi se primjenom ovog ugovora crkvenoj hijerarhiji omogućio još jedan mehanizam kontrole javnog školstva jer bi vjeroučitelji s kanonskim mandatom koji izdaju biskupi, dakle ljudi pod direktnom kontrolom Katoličke crkve, dobrim dijelom izvan hrvatskoga zakonskog sustava, imali još više mjesta i utjecaja u hrvatskom javnom školstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:38