PREPIRKA

Selak: ‘Paladina je ruski igrač!‘; HDZ: ‘Oporbi je to izgovor za kukavičluk koji su iskazali spram Ukrajine‘

‘Zanimljivo, takvi i dalje šute o ustrajnim nastojanjima LNG komesarke Ahmetović da zaustavi izgradnju terminala na Krku‘

Ivan Paladina

 Damir Krajac/Cropix

Oporbeni saborski zastupnici problematizirali su u srijedu na sjednici matičnih odbora prijedlog premijera da se za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine imenuje Ivan Paladina.

Najglasnija je bila Marija Selak Raspudić iz Mosta koja je ustvrdila da je Paladina kroz cijeli profesionalni život bio ruski igrač.

Premijera je pitala kako to da je baš na Paladinu pao izbor s obzirom da se premijer zalaže za ukrajinsko pitanje, koliko će to štetiti političkom ugledu Hrvatske, ali i koliko je ljudi prije Paladine odbilo “vruću fotelju”.

Premijer joj je odgovorio da je ona poznata kao netko tko olako baca etikete ljudima.

"Gospodin Paladina je Hrvat, hrvatskog je državljanstva, radi u Hrvatskoj. Mi smo se odredili za tržišno gospodarstvo i slobodu poduzetništva, Hrvatska je zemlja otvorena za ulaganja, a on je radio i za kompanije koje nemaju baš nikakve veze s Rusijom", odgovorio je premijer.

Nazvao je smiješnom tezu da je Paladina nekakav ruski igrač, dodavši da on već četiri ili pet godina nema veze s ruskim kompanijama.

"Reći ću i to, da je netko i Rus, pa ne bi valjda sada zbog brutalne agresije na Ukrajinu s njim trebali prekinuti svaki kontakt", rekao je premijer.

Nešto kasnije zastupnici Mosta odgovorili su iz HDZ-a, i to preko Facebooka.

- Zanimljivo, nebuloze o Ivanu Paladinu kao „ruskom igraču“ danas su najglasnije iznosili oni koji su donedavno - u maniri pravih rusofila - najžešće osporavali dosljednu politiku Vlade spram Ukrajine, a prešućivali ugrozu teritorijalne cjelovitosti i suverenosti te prijateljske nam zemlje, prve članice UN-a koja je priznala Hrvatsku, i to još 1991. godine. Klasična, otrcana, izlizana fora „Drž'te lopova!“. Tako je notorni Grmoja tvrdio da se PVRH Andrej Plenković i Hrvatska ne smiju „petljati u odnose između Ukrajine i Rusije, a posrnuli Grbin da hrvatski premijer svojim odlaskom u Kijev u znak solidarnosti s Ukrajinom & poštivanja međunarodnog prava „provocira, zvecka oružjem, dolijeva ulje na vatru“. Zanimljivo, ti i takvi danas u Saboru na silu među drugima traže „ruske igrače“, ali su šutjeli & i dalje šute o ustrajnim nastojanjima LNG komesarke Ahmetović da zaustavi izgradnju terminala na Krku, čime bi Hrvatska ostala u potpunosti ovisna upravo o ruskom plinu. Na sreću, spriječili smo taj naum. Ti i takvi danas novom galamom pokušavaju skrenuti pažnju sa svoga starog djelovanja, a Paladinovo poslovanje u uvjetima tržišnog gospodarstva trebalo bi im poslužiti kao izgovor, kao alibi za šarlatanstvo, kukavičluk i kalkulantstvo koje su iskazivali spram Ukrajine. Bilo bi svrsishodnije da rusofile potraže u vlastitim redovima. Zar ne, MOST-ovi mališani? Zar ne, SDP-ovci? - stoji u objavi HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:39