PRETKAMPANJA

SELAK RASPUDIĆ I HASANBEGOVIĆ GOSTOVALI NA TELEVIZIJI Fino su se slagali, govorili o kulturi, pokliču 'ZDS' i Antifi: To je Mlada Bosna našeg vremena

Marija Selak Raspudić i Zlatko Hasanbegović
 Darko Tomaš / Goran Mehkek / Hanza Media

U predizbornom Pressingu N1 Televizije kod Ilije Jandrića večeras su svoje stavove sučelili Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta - Bloka za Hrvatsku i Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi Mosta.

Hasanbegović je, kao bivši ministar kulture, priupitan kako ocjenjuje mjere pomoći u tom resoru.

- Mjere su bile palijativne, birokratske, administrativne bez ulaska u srž problema koje treba rješavati, a potres u Zagrebu i korona kriza su poslužile da Potemkinovo selo koje je uzgajala gospođa Obuljen (Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, nap.ur.) padne i prikaže se u svom punom sjaju.

Selak Raspudić složila se s tom konstatacijom.

- Mjere su smišljene ad hoc, Ministarstvo kulture ima problema, posebno zbog događaja oko EPK Rijeka. U novije vrijeme mjere su obuhvatile dio slobodnih umjetnika i to pozdravljam, ali one su privremene pa ćemo vidjeti hoće li se osigurati trajni pristup.

Razgovor se poveo i o školi na daljinu. Hasanbegović je i tu napao aktualnu vlast, odnosno ministricu obrazovanja Blaženku Divjak.

- Bojim se da je korona kriza poslužila ministrici i lobističkom pozadinskom konceptu koji stoji iza nje, nakupci informatičke opreme, da se ostvari neka vrsta pseudoznanstvenog obrazovnog modela - rekao je, a Selak Raspudić rekla je kako se radi o neuspjelom projektu.

- Problematičan je način na koji je ministrica došla na čelo tog ministarstva. Mislim da je riječ o velikom neuspjehu i da se pokušava na zaobilazne načine ostvariti digitalizaciju obrazovanja, a to je proces na koji nismo spremni.

Škola za život?

- Imala je konkretnu ideološku pozadinu i dekonstrukciju humanističkog obrazovnog ideala. Nametanje zdravstvenog i građanskog odgoja. U 21. stoljeću vjerujte mi tinejdžerima na taj način ih informirati o tome, ali ono što je bitno da sadržaj zdravstvenih i građanskih odgoja trebao biti prožet kroz sve predmete - rekao je Hasanbegović.

- Postavlja se pitanje čemu je služila i kakva je to metodologoija koju želi uvesti, poboljšava li naš obrazovni sustav. Seksualni odgoj - ne možemo to banalizirati u jednoj rečenici, već na biologiji učimo stvari, pitanje je kako će se to komunicirati, tko će pisati te programe - dodala je Selak Raspudić.

Oba sugovornika u emisiji N1 televizije založila su se, iako indirektno, za zabranu pobačaja. Selak Raspudić rekla je kako je stav mosta afirmacija života na svim razinama te da život nastaje začećem, a Hasanbegović je rekao da je njegovo ljudsko uvjerenje "zaštita života do smrti".

O ustaškom pozdravu

Očekivano se komentiralo i pitanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

- Kada bi netko sa strane promatrao hrvatski javni život stekao bi dojam da Hrvati polako prestaju koristiti građanske i vjerske pozdrave i od jutra do mraka se pozdravljaju Za dom spremni - rekao je Hasanbegović.

Postavljeno je i pitanje organizacije Antifa i sličnih. Predsjednik SAD-a Trump organizaciju Antifa namjerava proglasiti terorističkom radi prosvjeda koji divljaju Amerikom.

- To je jedna vrsta franšize, kolokvijalni naziv za djelovanje aktivističkih ekstremističkih skupina koji su predmet obavještajnih i sličnih manipulacija. Antife su Mlada Bosna našeg vremena - kazao je Hasanbegović. Selak Raspudić dodala je kako stvari treba sagledavati kontekstualno jer "Antifa u Americi ne znači isto što i Antifa kod nas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:38