ZABRINJAVAJUĆE

Selak Raspudić: ‘Istraživanja pokazuju da je 2,4 posto maturanata imalo suicidalne misli‘

‘Osobito je zabrinjavajuć uzlazni trend anksioznih i depresivnih poremećaja, zbog čega se depresija naziva kugom 21. stoljeća‘
Marija Selak Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić pozvala je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja na reakciju, nakon što su rezultati ispitivanja učenika koje je o nastavi na daljinu proveo NCVVO-o, među ostalim, pokazali da je 2,4 posto maturanata imalo suicidalne misli.

Radi se o pet ispitivanja koje je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje proveo o nastavi na daljinu u školskoj godini 2019./2020.: dva su bila usmjerena na maturante, a tri na učitelje i roditelje u osnovnim školama.

Ispitivanja su pokazala i da je preko 90 posto maturanata imalo poteškoća s koncentracijom, a više od polovice njih poteškoće sa spavanjem, kazala je zastupnica na konferenciji za medije.

„Ovi podaci ukazuju na ozbiljne psihološke probleme mladih ljudi. Iako su objavljeni na stranicama NCVVO-a i poslani resornom ministarstvu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nikad nije reagiralo. Što čeka? “, zapitala se Selak Raspudić.

Dodala je da se u njima, gotovo 90 posto maturanata izjasnilo kako im nemogućnost izravne komunikacije s nastavnicima otežava savladavanje gradiva.

Također, 75 posto ih je izjavilo da je nastava na daljinu od njih iziskivala više napora nego uobičajena nastava. Gotovo 80 posto roditelja izjavilo je da je nastava na daljinu iziskivala veliki trud od njih, a više od polovice tvrdi da su djeca zbog nastave na daljinu bila pojačano napeta, dodala je zastupnica.

„U koronakrizi nastava većinom nije postojala u kvalitativnom smislu, što nije krivnja profesora, nego nemoguće situacije u koju su dovedeni. Sve to dovelo do povećanja stresa i narušavanja mentalnog zdravlja učenika“, napominje Selak Raspudić.

Osvrnula se i na istraživanje organizacije YoungMinds u Velikoj Britaniji na 2111 djece mlađe od 25 godina koja su mentalno oboljela pokazalo da se stanje pogoršalo kod čak 83 posto mladih ljudi, dok je nedavno istraživanje na 22 000 učenika u Zagrebu pokazalo da svaki deseti učenik osjeća anksioznost i neke simptome depresije.

“Osobito je zabrinjavajuć uzlazni trend anksioznih i depresivnih poremećaja, zbog čega se depresija opravdano naziva kugom 21. stoljeća”, upozorila je Selak Raspudić.

Zbog činjenice da, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čak 50 posto mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto prije 18. godine, Selak Raspudić smatra da je nužna hitna reakcija nadležnih institucija kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje naših učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:47