NAJAVA DANSKE

Selak Raspudić o cjepivu: ‘Ono što nije dobro za europske građane, davat ćemo siromašnima?‘

Poručila je da je to prije rješavanje potencijalno nagomilanog medicinskog otpada, nego iskaz dobročinstva
Marija Selak Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) osudila je u petak najavu da će Danska, koja svoje građane neće cijepiti Astra&Zenecom, to isto cjepivo donirati siromašnim zemljama te poručila kako Hrvatska na tu vijest mora reagirati.

„Koja je poruka takvog postupanja - da ćemo ono što nije dobro za europske građane, davati siromašnim zemljama, s njima se može eksperimentirati“, ustvrdila je zastupnica u slobodnom govoru.

Pavić (SDP): Kroz platformu CijepiSe izvođač "sa strane" stavio 4,4 milijuna: "Super, prekrasno!"

Poručila je i kako se takav postupak prije može tumačiti kao rješavanje potencijalno nagomilanog medicinskog otpada, nego kao iskaz dobročinstva.

„Da je pravde, to je trebao biti prvorazredni diplomatski skandal i pokazatelj moralnog sunovrata Danske, a time i EU koja dozvoljava ili ne komentira takvo potencijalno postupanje članica“, istaknula je.

Smatra da takva praksa u EU, koja se poziva na vladavinu prava, ne smije biti tolerirana, kako joj se Hrvatska treba usprotiviti iz dva razloga: kako se ne bi dogodilo da slično reagira sa svojim cjepivom, ali i zbog toga da, zbog problema s veledrogerijama, sutra ne bude ta siromašna zemlja koja se mora osloniti na nešto što se smatra potencijalno medicinskim upitnim.

Željko Pavić (SDP) referirao se na medijske objave o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe, pa pozvao Vladu i premijera da poduzmu korake i promjene procedure u javnoj nabavi, da uvedu kontrole i smanje malverzacije u njoj.

Sustav, odnosno platforma, naplaćen je 50-ak puta više nego što vrijedi, a u njemu su napravljene greške zbog kojih bi studenti pali na ispitu na 2. godini računarstva, ustvrdio je zastupnik.

Procijenio je kako maksimalni troškovi izrade iznose 100 tisuća kuna, a naplaćeni su 4, 5 milijuna. Izvođač je „sa strane stavio“ 4, 4 milijuna, izračunao je Pavić i zaključio „super, prekrasno“.

Vukovac (DP): Austrija nam može biti primjer za opstanak na ruralnom području

Ružica Vukovac (DP) svim je kandidatima na lokalnim izborima sugerirala mjere za opstanak ruralnog prostora, a kao dobar primjer navela je Austriju.

Poručila im je kako hitno treba poboljšati infrastrukturu, omogućiti izravnu prodaju proizvoda na kućnom pragu, uvesti dane otvorenih vrata i proizvođače tada osloboditi plaćanja lokalnih poreza. Preporučila im je i subvencioniranje kilometraže kako bi se potaknulo kupce iz Dalmacije da kupuju u Slavoniji, zauzela se za pomoć mljekarima, izgradnju kapaciteta za preradu.

Suverenist Željko Sačić „grubom manipulacijom“ nazvao je „inicijativu Krausa, Pupovca i Pusića“ iz koje je, kaže, izostavljena osuda zločinačkih komunističkih režima koje je Hrvatski sabor davno osudio.

„Oni razinu osude ograničavaju na njima ideološki suprotne, a zanemaruju da je Vijeće Europe donijelo važnu rezoluciju u kojoj se podjednako osuđuju zločini nacističkog, fašističkog i komunističkog režima“, ustvrdio je Sačić.

Ljubica Maksimčuk (HDZ) izrazila je zadovoljstvo podacima Eurostata da je Hrvatska u veljači, s Mađarskom i Irskom, bila u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini.

Hrvatska je izdvojena među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na prethodni mjesec, za 3,4 posto prema sezonski prilagođenim podacima. U siječnju proizvodnja je porasla 1,5 posto, rekla je zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:18