NAELEKTRIZIRANA SJEDNICA

Selak Raspudić u klinču s Radom Borić i pravobraniteljicom, Ljubičić nakon prozivki izjurila iz dvorane!

Vesna Ljubičić je zaključila da se radi o "deplasiranom prozivanju na osobnoj razini" te je napustila sjednicu prije završetka
Rada Borić, Marija Selak Raspudić, Višnja Ljubičić
 Damjan Tadić/Luka Benčić/Cropix

Matićeva rezolucija gotovo da je zasjenila Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. godinu Višnje Ljubičić koja je dugo, detaljno i argumentirano izložila s kakvim se sve problemima i traumama i deficitom prava građana Ured suočavao prošle godine. Dok je većina članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova pohvalila angažman Ureda, predsjednica Odbora Marija Selak Raspudić oštro se obrušila na Višnju Ljubičić.

Ustvrdila je da ima "sistemsku grešku u radu", zbog koje ispada da je ona pravobraniteljica samo za ravnopravnost žena, ali ne i muškaraca. "Shvaćanje žene kao žrtve i izbjegavanje priznanja da su to i muškarci, prikriveno je lice patrijarhata koje omogućuje njegovo reproduciranje skupa sa stereotipom da su žene uvijek žrtve, a muškarci uvijek nasilnici. Čak i kad su muškarci veće žrtve od žena, kao što se pokazalo u covid krizi, vi izbjegavate reagirati. Netko tko se bavi ravnopravnošću spolova ne bi smio to previdjeti. Za mene je to antifeministički!", predbacila je predsjednica Odbora Ljubičić.

"Selektivan pristup"

Optužila je pravobraniteljicu da ima selektivan pristup, da je pristrana u tumačenju događaja, izbrojala joj je koliko puta nije došla na sjednicu i zaključila da pokazuje nepoštivanje Sabora koji ju je izabrao i demokratske volje građana. Selektivnost je ilustrirala svojim vlastitim primjerom - kad su usred kampanje neki portali "plasirali fotografiju koja oslikava međunožje u visokom stupnju trudnoće, čime su me pokušali difamirati i diskriminirati kao političku kandidatkinju, u ovom slučaju i trudnicu, a vi niste reagirali". Ljubičić ju je pokušala uvjeriti da griješi: "Nikada u kampanji ne reagiramo jer bi time kao neovisna institucija dali poruku da je netko dobar ili loš, ali zato uoči kampanje šaljemo upozorenja".

Svoj nedolazak na sjednice opravdala je svojim obavezama i neurednim pozivima, kakve nije dobivala u devet godina svog rada, "pozive šaljete dan dva ranije, sa zbrkom u terminima... Podsjetila je da u Poslovniku nema uporišta da na sjednice mora dolaziti baš ona, da je uredno dolazio njezin zamjenik - a ove prozivke su "denunciranje zamjenika pravobraniteljice koji je također izabran u Saboru." Kad je Selak Raspudić počela objašnjavati zašto ne prihvaća njezino objašnjenje, reagirala je Rada Borić koja joj je zamjerila da je privatizirala sjednicu i ovaj dan. I to je bio povod novoj polemici - Selak Raspudić je Borić optužila da je danas prekida već 20 puta, a da ona svima daje pravo glasa. U tom trenutku se mikrofon isključio tako da se izlaganje Borić nije moglo čuti.

"Deplasirano prozivanje"

Ljubičić je zaključila da se radi o "deplasiranom prozivanju na osobnoj razini" te se požalila da ima problema sa štitnjačom i da se povlači iz ovakve rasprave - napustila je sjednicu i prije službenog završetka. To je još više razljutilo Selak Raspudić: "Manipulirate, sebe dovodite u poziciju žrtve. To što je pravobraniteljica odlučila ne poslušati što joj imam za reći pokazuje zavidnu razinu demokratske prakse."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:10