ZA I PROTIV ŠTAPIĆA

Selak želi testove pljuvačkom, stručnjakinja za Jutarnji: ‘To je najmanje pouzdana metoda, evo zašto‘

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Referentnog centra RH za testiranje na SARS-CoV-2 komentirala je zašto su PCR testovi najpouzdaniji
 CROPIX, HRT

Premda korona bukti u Hrvatskoj neki, poglavito političari, silno se trude 'reorganizirati' čak i ono što je koliko toliko organizirano. Protive se covid potvrdama jer 'se njima ništa ne dobiva', ne bi se testirali zato što su 'političari izabrani od naroda', ne bi uzorak 'iz nosa nego iz pljuvačke jer znaju da je to jednako pouzdani test'...

No, stručnjaci ih redom demantiraju. Što se tiče uzoraka za testiranje tvrde da je neosporno dokazano da najmanje lažno negativnih testova na koronu kad se bris uzima iz nazofarinksa, a da je uzorak sline najmanje pouzdan jer je velik broj testova lažno negativan.

"Bris se ne uzima s nosne sluznice, već iz dijela ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine (nazofarinks). To je optimalan uzorak posebno ako onaj tko ga uzima zna to kvalitetno učiniti. Mora se doći do nazofarinksa gdje virusa ima najviše odnosno gdje ima najviše stanica u kojima je virus. Onaj koji uzima uzorak mora biti rutiniran da bi uzeo što više stanica i tako dobio optimalni uzorak jer će tada PCR test imati vrlo visoku osjetljivost i specifičnost i izuzetno će rijetko biti lažno pozitivan ili lažno negativan.", objašnjava za Jutarnji prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Referentnog centra RH za testiranje na SARS-CoV-2.

image

Jasmina Vraneš

Željko Puhovski/Cropix

Ako uzorak nije kvalitetan, ako nije uzet s pravog mjesta i ako nije dobro "namotan" na štapić, rezultat PCR-a, dodaje, bit će manje pouzdan.

Također napominje kako su svi ostali uzorci uzeti iz gornjih dišnih putova u odnosu na nazofarinks inferiorni, a slina je najgora.

"Taj je uzorak jako problematičan a ako se još njime radi brzi test koji je i inače inferioran u odnosnu na PCR onda će biti puno lažno negativnih i lažno pozitivnih. Testiranje slinom moralo bi se raditi svaki dan i to više puta i opet ne bi bio dovoljno pouzdan. Upravo zato je uzimanje brisa iz nazofarinksa i zlatni standard za najpouzdaniji PCR test koji vrijedi 72 sata, a brzi antigenski iz nazofarinksa 48 sati", kaže prof. dr. Vraneš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:37