KOLEGE NEGODUJU

Selančevi stavovi ne bi smjeli izvan Ustavnog suda

Goran Selanec, arhivska fotografija
 Roberto Orlić / Hanza Media

Javnim iznošenjem svojih stavova, svjetonazora, ali i definiranjem pitanja koja bi se, poput prava na pobačaj, mogla ponovo naći pred Ustavnim sudom, najmlađi je ustavni sudac Goran Selanec naišao na neodobravanje svojih kolega.

Kako nam je neslužbeno reklo nekoliko sudaca Ustavnog suda, ne muče ih Selančevi stavovi. Tvrde kako im ne smeta to što Selanec smatra da su gay brakovi samo pitanje vremena u Hrvatskoj, da embrij nije osoba nego se osobom postaje rođenjem, te da je po mnogim drugim pitanjima, kao što je pravo istospolnih parova na posvajanje djece, vrlo liberalan.

Naši sugovornici iz Ustavnog suda, ako su iskreni, uvjeravaju nas kako je dobro da su u sastavu suda ljudi različitih profila i svjetonazora, ali bi svoje stavove trebali zadržati unutar zidova Ustavnog suda.

- Pravilo je da stavove Ustavnog suda s javnošću komunicira predsjednik suda, i to nakon što od sudaca za to dobije odobrenje. Nije dobro da svaki sudac iznosi svoja mišljenja u javnost - rekao nam je jedan od sugovornika, napominjući da se Selancu ipak može progledati kroz prste intervju koji je dao odmah nakon što je Sabor izglasao njegovo imenovanje te još jedan mandat dao sucima Miroslavu Šeparoviću i Mati Arloviću, jer “još nije položio prisegu”.

Na Ustavnom sudu se očekuje da nakon polaganja prisege koja bi trebala biti danas Selanec više ne istupa u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:49