BUNA U SLAVONIJI

SELJACI BLOKIRALI CESTU 'Razočarani smo pregovorima s ministrom Jakovinom'

Ceminac kod Belog Manastira, 070813.Seljaci su danas u podne zapoceli mirni prosvjed. Zahtjevaju sastanak sa premijerom Zoranom Milanovicem, traze ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i isplatu cijelokupnog poticaja za 2012. godinu.Na fotografiji: Prosvjed seljaka u baranjskom selu Ceminac.Foto: Emica Elvedji / Cropix
 Emica Elveđi / CROPIX

VINKOVCI - Poljoprivredni proizvođači koji okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) od jučer prosvjeduju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, večeras su traktorima blokirali promet državnom cestom Vinkovci-granični prijelaz Županja, nedaleko graničnog prijelaza, potvrdio je Hini predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

"Ne možemo više. Ovo je cirkus što se događa s nama seljacima u ovoj državi. Povlačenja više nema. Razočarani smo neuspješnim pregovorima s ministrom Tihomirom Jakovinom", kazao je Pokrovac. Dodao je da ga više ne zanimaju nikakvi pregovori, već traži da Vlada ispoštuje seljačke zahtjeve.

Podsjetio je da je među njima i zahtjev za ostavkom ministra Tihomira Jakovine kojega, kako je kazao, seljačke udruge smatraju najlošijim ministrom poljoprivrede.

Seljaci također traže isplatu zaostalih poticaja, a jedan od razloga nezadovoljstva među poljoprivrednim proizvođačima je i otkupna cijena pšenice za čiji kilogram je ratarima ponuđeno 1,05 kuna.

"Nećemo se zaustaviti. Proširujemo od sutra prosvjede na još nekoliko punktova, a spremamo se i za blokadu silosa", najavio je Pokrovac.

Informaciju o blokadi prometnice koja povezuje Vinkovce i Tuzlu (BiH) kod graničnog prijelaza Županja potvrdila je večeras Hini i vukovarsko-srijemska policija.

Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, promet prema graničnom prijelazu Županja preusmjerava se preko grada Županje alterantivnim pravcima, te se zbog toga odvija otežano.

Inače, današnji višesatni sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u Zagrebu završio je bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

Predsjednik HPK Matija Brlošić izjavio je nakon sastanka kako je ministar zatražio "time-out" do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Budući da na današnjem sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut nikakav dogovor, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo ranije večeras u Osijeku je izjavio da su slavonski seljaci odlučili krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te još na nekoliko prosvjednih punktova u kontinentalnim županijama. Laslo je istaknuo kako je vijest o nepostizanju dogovora izazvala revolt poljoprivrednika prosvjednika.

HAK: Zbog prosvjeda zatvoren ulaz i izlaz na A3 kod Nove Gradiške

Zbog seljačkih prosvjeda zatvoren je ulaz i izlaz na čvorovima Nova Gradiška i Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac, pa se promet preusmjerava na čvorove Okučani ili Slavonski Brod-zapad, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog prosvjeda zatvorene su i ceste D7 u Velikoj Kopanici, D51 u Novoj Gradiški, D55 Županja-Orašje i županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

Zbog radova zatvorene su ceste: D1 od raskrižja u Velikom Trgovišću do čvora Mokrice, D22 Možđenec-Sudovec, D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec, a obilazak je preko Vrbovca.

Također zbog radova zatvorene su i D35 Sveti Križ Začretje-Donja Šemnica, D43 Graberje-čvor Ivanić Grad, D47 u Brestači kod Novske, D57 Vukovar-Orolik, D205 Risvica-Dubrovčan, D66 u Puli od raskrižja za Industrijsku ulicu do Labinske ulice i od Labinske ulice do ulice Valica, D518 Osijek-Markušica-Gaboš-Jarmina, na dionici od nadvožnjaka u ulici kneza Trpimira (južna osječka obilaznica) do nerazvrstane ceste Brijest-Osijek.

Od 8 do 19 sati zbog razminiranja se zatvara županijska cesta ŽC4257 Osijek-Bilje. Obilazak je državnom cestom D7.

Od 6 do 19 sati bit će zatvorena ŽC Maljevac- Pašin Potok, zbog razminiranja. Vozila će se propuštati po 15 minuta svakog punog sata

Na državnim cestama D1 i D217 između Vaganca i Ličkog Petrovog Sela zbog radova se vozi jednim trakom, naizmjence.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti plove redovito. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:48