POBUNA U SLAVONIJI

Seljaci pozvali Plenkovića i Vučković u Retkovce, oni se nisu pojavili: ‘Ovo je otimačina, teror, genocid!‘

‘Žandari, doslovno kasapini ulaze u dvorišta i otimaju ljudima njihovo blago, rade genocid nad našom marvom, teror nad ljudima‘
 Nenad Opacak/Cropix

Premijer Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković nisu se pojavili u petak u Retkovcima, gdje su ih na sastanak pozvali ljudi okupljeni oko tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela, koji već dva tjedna zahtijevaju prekid svih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Iako su iz Ministarstva već nekoliko puta poručili da to ne dolazi u obzir, dio seljaka okupljenih oko Stožera, koji inače angažmanom nekoliko oporbenih saborskih stranaka sve više postaje politički obojen, ne odustaje od svojih zahtjeva. Stoga su za srijedu 15. studenoga zakazali novi sastanak u Retkovcima, na kojem će se dogovoriti kojeg će dana i na koji način krenuti u prosvjede. Sigurno je da će to biti nakon 18. studenoga i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Ako premijer i ministrica misle da ovo nije problem Hrvatske i hrvatskih sela, kada žandari, doslovno kasapini ulaze u dvorišta i otimaju ljudima njihovo blago, rade genocid nad našom marvom, teror nad ljudima, onda ne znam što je problem - rekao je Tomislav Pokrovac, neformalni vođa Stožera, koji odbacuje teze o politiziranju ove skupine i poziva sve stranke da im se pridruže.

image

Tomislav Pokrovac

Nenad Opacak/Cropix

- Ovo nije politika, volio bih da su ovdje i Šeks, Plenković, ministrica... Volio bih da je tu i SDSS, da podrži zaštitu malog čovjeka. Mi ćemo i nakon kuge nastaviti borbu za naša prava, za naše ratare... Neka ova agenda koja nas uništava vidi da smo sve veći i da ćemo uspjeti - poručio je Pokrovac, dok je Kristina Bakula, članica predsjedništva Mosta u ime Stožera ponovila zahtjeve.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Primarni zahtjev je stavljanje izvan snage diskriminatorne i uništavajuće Naredbe Ministarstva poljoprivrede, koja je naše ljude dovela u egzistencijalnu propast. Drugi zahtjev je donošenje strategije za svinjogojstvo u roku od 15 dana koja će sadržavati sve mjere, potpore i plan za razvoj svinjogojstva za narednih 7-10 godina. Da se pod hitno ukine zabrana klanja i da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, kao i da se nabava mobilne klaonice za mjesta gdje postoji zaraza. Da se uzgajivačima svinja kojima su svinje odvezene na eutanaziju osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, kao i ukidanje svih kategorija, jer kategorizacije nema veze s ASK. Uredba EU ne prepoznaje tako stroge i rigorozne mjere koje je naše Ministarstvo propisalo, kao što ne prepoznaje ni eutanaziranje zdravih svinja - kazala je Bakula, o čemu je govorio i Ivica Špiljar iz Kutine, koji je još ranije Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti spomenute Naredbe.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Naredba je puno toga napisala što nije propisano europskom Uredbom, koja je pravno obvezujuća za sve države članice u punom opsegu. Naredba Ministarstva poljoprivrede se postavlja iznad te Uredbe. Ljudima se ulazi u posjed bez sudskog naloga i sprječava im se svinjokolja, iako veterinarski inspektori ne smiju ući nigdje bez naloga Općinskog suda. Također, prema Uredbi svinje se nakon dezinfekcije objekta mogu ponovno držati nakon 15 dana, a Ministarstvo je propisalo rok od godinu dana. Sada objašnjavaju da je to za kategorije 0, 1 i 2, a u stavku prije toga kažu da u tim kategorijama više nije dopušteno držati svinje. Znači, ta su dva stavka kontradiktorna. S jednim zabranjuju držanje svinja, a drugim omogućavaju da se svinje u tim kategorijama opet drže nakon godinu dana. Nema nigdje ni pokazatelja na temelju čega se ljudima usmrćuju svinje - rekao je Špiljar, dok je Nikola Grmoja iz Mosta najavio kako su prikupili potpise oporbenih zastupnika te će i sami podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Naredbe, na što Ustavni sud mora reagirati u roku od 30 dana. Prije toga, prema riječima Marijana Pavličeka, predsjednika Suverenista, u srijedu 15. studenoga u Saboru će se raspravljati o opozivu ministrice Vučković ‘koja mora otići kao glavna i odgovorna za ovu situaciju‘.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Morate biti ustrajni, jer se protiv ove nemani nije lako boriti, a ta neman je Ministarstvo poljoprivrede, koje je glavni i odgovorni krivac što je ASK u roku od četiri mjeseca s dva dvorišta i jedne općine otišla na više od 1000 dvorišta, 23 općine i tri županije. Nije bilo adekvatne reakcije Ministarstva poljoprivrede. Ministrica se u slavonsku svinju razumije koliko i ja u opuzensku mandarinu, a ja se u mandarinu uopće ne razumijem. Ona do dolaska na ovu dužnost nije vidjela ni svinjca ni svinju - rekao je Pavliček.

image
Nenad Opacak/Cropix

‘Svinjokolja će se održati‘

Svinjogojac iz Cerne Dražen Strukan kazao je kako će on krajem mjeseca na svom imanju, bez obzira na zabranu, održati svinjokolju na koju će pozvati i medije.

- Neću više čekati nikoga. Od vlasti ne trebam ništa. Gospodine Plenkoviću, nemoj mi pomagati tako da mi odmažeš, da mi odvoziš zdravu svinju iz mog svinjca, ulaziš u zulum bez računa i ugovora. Prekidate nam hranidbeni lanac, ugrožavate egzistenciju. Vlast trguje s vremenom, bliži se dan pada Vukovara, ali i mi taktiziramo. Ja sam ovdje u ime svoje obitelji, svog hranidbenog lanca, ja sam karika koja drži svoju kuću, a na braniku domovine sam bio i opet sam spreman stati, ali prvo ću obraniti svoje, jer ako ne obranim svoj kućni prag, bogami neću moći ni državu obraniti. Ako mi trbuh bude krčio, morat će i nešto drugo krčiti - rekao je Strukan.

image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix
image

Nikola Grmoja

Nenad Opacak/Cropix
image

Tomislav Pokrovac

Nenad Opacak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:48