SLAVONIJA OPUSTOŠENA

Seljaci: 'Štete od suše veće od milijardu kuna, zemlja gori, a nitko ne zna gdje je ministar Jakovina!'

'Svatko ima pravo na odmor, ali odmarati se dok se drugi bore za život i nemati vremena ni za sastati se s njima, to je potpuno neprimjereno'
Osijek, 300712.Zbog suse u Slavoniji proglasena je elementarna nepogoda.Stete od suse se procjenjuju na 514 milijuna kuna, a najvece stete su na kulturama kukuruza, suncokreta,soje i secerne repe.Na fotografiji: Polje kukuruza.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / Copyrighted

ZAGREB - Štete na poljoprivrednim kulturama od suše ove će godine biti veće od milijardu kuna, a pribroje li im se štete zbog kasnog mraza u proljeće mogle bi se popeti na milijardu i pol kuna, upozorili su čelnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na današnjoj konferenciji za novinare i od Ministarstva poljoprivrede zatražili hitnu reakciju i mjere.

Slavonija je opustošena, u poljima je sve manje zelene, a sve više boja s kraja listopada pa seljaci samo zbrajaju minuse, kaže predsjednik HPK Mato Brlošić.

Štete na proljetnim usjevima, po njegovim su riječima, katastrofalne i kreću se između 50 i 100 posto.

Najavio je da će HPK danas od Ministarstva poljoprivrede zatražiti uvrštavanje stanja u poljoprivredi zbog šteta od suše kao jedne od točaka sljedeće sjednice Vlade, na kojoj bi Vlada, po njegovom mišljenju, trebala donijeti odluku o financijskoj pomoći seljacima.

"Moramo omogućiti da seljaci ovu godinu zatvore kako-tako, kako bi na proljeće mogli nastaviti raditi", kaže Brlošić.

Podsjeća na 2003., također veoma sušnu godinu, kad je Vlada s 400 milijuna kuna pomogla seljacima i, kako je rekao, omogućila opstanak proizvodnje.

Ne donese li Vlada u primjerenom razdoblju mjere pomoći, HPK će istupiti sa svojim prijedlozima, kaže Brlošić.

Dodaje kako Komora traži isplatu zaostalih potpora za prošlu godinu, za što je rok istekao 30. lipnja, te predlaže Vladi da razmisli o isplati punog iznosa poticaja za ovu godinu.

FOTO Katastrofalna suša u Slavoniji: Štete su čak 514 milijuna kuna! Posušili se kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede u aktualnoj, teškoj situaciji za poljoprivrednike previše šuti, kaže čelnik Komore, a član Upravnog odbora Mijo Latin "moli građane koji to znaju, da jave seljacima gdje je ministar Tihomir Jakovina".

"Sve gori, a od njega ni slike ni tona. Svatko ima pravo na odmor, ali odmarati se dok se drugi bore za život i nemati vremena ni za sastati se s njima, to je potpuno neprimjereno", kaže Latin.

Direktor HPK Ivan Katalinić upozorava da bi jedna od posljedica suše moglo biti poskupljenje hrane, kao posljedica nedostatka stočne hrane koja će također poskupjeti zbog slaba uroda. Povećane cijene neće spasiti proizvođače, a mogle bi ići na ruku trgovcima, ocjenjuju u HPK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:35