TRAŽE VIŠU OTKUPNU CIJENU MLIJEKA

Seljaci sutra planiraju blokirati cijelu Hrvatsku! Vlada: Prosvjedi mljekara su osobno i politički motivirani

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas potvrdila da su prosvjedi mljekara, koji sutra ulaze u sedmi dan, dijelom osobno i politički motivirani.

- Iskaz nezadovoljstva dijela proizvođača mlijeka je neutemeljen, neargumentiran i nelegitiman te dijelom osobno i politički motiviran - priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, pozivajući ponovno mljekare da se maknu s prometnica.

Rok do utorka

Najave poljoprivrednika kako će se sutra u znak solidarnosti pridružiti proizvođačima mlijeka zabrinule su ministra Tihomira Jakovinu. Najviše mu smeta što su proizvođači na sastanku 15. veljače prihvatili da se tek treba dogovoriti o otkupnoj cijeni, a već nakon izlaska sa sastanka davali su drugačije izjave i blokirali prometnice.

U Ministarstvu su ljuti i na Hrvatsku poljoprivrednu komoru koju prozivaju za nedosljednost.

- Tvrdnje dijela proizvođača o cijeni od 2,30 kuna nije točna jer nije bilo ni razgovora o cijeni u mljekarama. Dogovoreno je samo da će se o tome razgovarati i da će novi model otkupne cijene dogovoriti udruge proizvođača i mljekare - kažu u Ministarstvu. Tvrde da su štete nastale zbog prosvjeda mjerljive u milijunima litara neotkupljenog mlijeka.

Svi ti apeli nisu urodili plodom. Dapače, ne postignu li dogovor s otkupljivačima do utorka, seljaci prijete blokadom cijele zemlje. Za to su se već danas počeli pripremati, parkirajući traktore na definiranim punktovima. Prema riječima predsjednika Nezavisnih hrvatskih seljaka Mate Mlinarića, to čine kako ih policija ne bi u utorak spriječila da dođu do prometnica.

Zaštita otkupa

- Traktori su već postavljeni uz cestu Daruvar - Bjelovar i Virovitica - Garešnica - kaže Mlinarić. Danas ujutro policija je navodno spriječila dio seljaka da s traktorima krenu prema Zagrebu, no informacija nije potvrđena. Sutra bi prema Zagrebu trebali krenuti i prosvjednici iz Svetog Ivana Žabno i Virja. Cilj više nije blokirati samo Zagreb nego i sve važnije prometnice u zemlji.

. Žele da i mlijeko dobije zaštitnu otkupnu cijenu, kao što je to slučaj s pšenicom i, primjerice, mandarinama.

- Zašto se oglasilo Ministarstvo poljoprivrede kada se ne prosvjeduje protiv njih nego protiv Dukata, kao najvećeg otkupljivača koji je jednostrano snizio otkupne cijene. Nisam mislio da će ova Vlada ići na suzbijanje prosvjeda i štrajkova, mislio sam da će se kod njih moći i na Markovu trgu prosvjedovati - kaže Vladimir Novotny iz Hrvatske poljoprivredne komore. Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, tvrdi da o odustajanju od prosvjeda nema govora.

‘Imamo podršku’

- Mi želimo prosječnu europsku cijenu mlijeka za koju ćemo ponuditi mlijeko europske kvalitete. Ovo što nam Dukat nudi je eksploatatorski, a nemamo niti mogućnost izvoza naših proizvodnih viškova. Nećemo odustati od prosvjeda jer je to naše demokratsko pravo, a imamo podršku iz svih krajeva Hrvatske - odrješit je Rešetar koji se ipak nada da će do dogovora između mljekara i Ministarstva poljoprivrede doći uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:30