POBUNA

Seljaci traktorima blokirali granični prijelaz s BiH: ‘Krećemo i na cestu koja vodi prema Srbiji!‘

Blokada granica i cesta odgovor je prosvjednika na izjave ministrice poljoprivrede Marije Vučković, kako se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti
 Vlado Kos/Cropix

Seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije blokirali su cestu koja vodi prema graničnom prijelazu s BiH Županja – Orašje. Nezadovoljni načinom i mjerama kojima se Hrvatska bori protiv afričke svinjske kuge, seljaci predvođeni neformalnim vođom tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislavom Pokrovcem i nedavno osnovanim Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, s 30-ak su traktora prepriječili cestu pred graničnim prijelazom i tako zaustavili promet.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Paralelno s time, Pokrovac je najavio kako će biti blokirane i ceste u drugim dijelovima istočne Hrvatske, točnije na cesti koja vodi prema graničnom prijelazu sa Srbijom, Tovarnik – Šid, zatim kod naplatnih kućica kod Nove Gradiške, u Slavonskom Šamcu te u Potnjanima.

- Nećemo se povući dok se ne ispune naši zahtjevi, a to je hitan prekid eutanazije zdravih svinja, da se omogući prometovanje zdravih svinja i da se dozvole svinjokolje, rekao je Pokrovac. Blokada granica i cesta odgovor je prosvjednika na izjave ministrice poljoprivrede Marije Vučković, kako se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

- Moramo poštovati propise. Dio zahtjeva koji se odnosi na zatvaranje očiju pred kršenjem biosigurnosti ne možemo prihvatiti, poručila je ministrica, dodavši i kako su prosvjedi ispolitizirani. Inače, i na današnji su prosvjed došli neki saborski zastupnici, pa tako i predsjednik Suverenista Marijan Pavliček. Pokrovac je, pak, najavio osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke, ali tvrdi da ovaj prosvjed nije politički motiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59