TRAKTORI OPET IZLAZE NA ULICU

SELJACI U KOLOVOZU KREĆU U MASOVNE PROSVJEDE U 10 hrvatskih županija počinje pobuna zbog neisplaćenih poticaja

Četrdeset posto manje isplaćenih poticaja znači da će propasti 80 posto seljaka, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić
Vinkovci, 230610.Seljaci treci dan prosvjeduju, traze da ih primi premijerka Jadranka Kosor, prijete blokadom prometnica.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

ĐAKOVO - Seljaci nezadovoljni stanjem u poljoprivredi početkom kolovoza idu u masovne prosvjede, poručeno je s današnjeg sastanka predstavnika 18 seljačkih udruga s područja više od deset županija iz kontinentalne Hrvatske koji je u Đakovu organizirao Odbor za udruge pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK).

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog neisplate 350 do 400 milijuna kuna preostalih poticaja za koje očekuju da se sredstva iznađu u rebalansu proračuna u jesenskom nastavku zasjedanja Sabora u rujnu, zbog preniske cijene pšenice i nekomunikacije s resornim ministrom.

Očekujemo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da do 1. listopada osigura rješenja za isplatu preostalih poticaja za 95.000 korisnika i time ispuni obveze i prema financijskoj omotnici koja iznosi 2,8 milijardi kuna, a realizirana je s 2,4 milijardi kuna, rekao je predsjednik Odbora za udruge pri HPK i čelnik Udruge poljoprivrednih proizvođača kontinentalne Hrvatske Stjepan Kunovec.

Ustvrdio je kako komunikacija s resornim ministrom nikada nije bila lošija, da se ne poštuje zakon o isplati državnih potpora te da su neki dijelovi poljoprivrede isplaćeni u potporama 100, neki 60, a neki 50 posto te da to nije pošteno prema korisnicima tih potpora.

"Četrdeset posto manje isplaćenih poticaja znači da će propasti 80 posto seljaka. Imali smo riječ premijera i resornog ministra da poticaji neće biti umanjivani, no riječ nije ispoštovana", rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

Prosvjede seljaka početkom kolovoza podržava i Sindikat hrvatskih seljaka, čiji predsjednik Tomislav Pokrovac poziva državu da subvencionira dio cijene pšenice.

"Proizvodnja pšenice uz cijenu od 1,05 kuna po kilogramu nije negativna nula nego nula ispod svake nule", rekao je Pokrovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 11:49