PLENKOVIĆ U IMOTSKOM

‘Šemper? To nema veze s HDZ-om. Izbori na jesen? Ništa od toga. Milanović? On je štetočina!‘

Donesen je novi Prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

Andrej Plenković u Imotskom

 Duje Klaric/Cropix

Premijer Andrej Plenković u Imotskom je sazvao konferenciju za medije na kojoj će objaviti detalje o novoj cijeni goriva.

Vlada je ranije u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela novi Prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Prema novoj uredbi, gorivo će od sutra biti jeftinije, no samo par lipa.

Cijena eurosupera 95 od ponoći će biti 12.00 kuna umjesto sadašnjih 12.03 kuna, a eurodizela 12.80 umjesto sadašnjih 12.89 kuna. Cijena plavoga dizela bit će 9,16 kuna po litri.

Osim toga, na sjednici Vlade razriješen je predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Dalibor Šemper.

Plenković je na početku presice u Imotskom komentirao Šemperov slučaj.

- Riječ je o državnom službeniku koji nije ni u kakvoj stranci, nije član HDZ-a, a koliko vidim ni SDSS-a. On nema političku funkciju, rekao je Plenković i dodao kako su njegovi postupci nedopustivi.

- Čuo sam se potpredsjednicom Šimpragom, on je danas smijenjen. To je osobna odgovornost tog čovjeka, nema nikakve veze s politikom, rekao je premijer i dodao kako njega nitko ne štiti.

Plenković je zatim potvrdio da je Vlada ponovno intervenirala u cijene goriva.

- Ako treba, svaki ponedjeljak ćemo donositi nove mjere, rekao je.

Rekao je i kako je javno savjetovanje otišao zakon o smanjenu PDV-a na grijanje iz toplane, drvo, pelate...

- Najavio sam promjenu PDV-a s 13 na 5% energenata, ogijevnih drva i peleta, to su ozbiljni iskoraci koji idu u korist naših građana, rekao je,

Komentirao je i smrt dubrovačkog vatrogasca te je izrazio sućut.

- Koliko vidim, to je bio jedan od najboljih vatrogasaca. Vidjet ćemo što se dogodilo, to će pokazati istraga, rekao je i počeo nabrajati što je njegova Vlada posljednjih godina učinila za vatrogastvo.

Plenković je komentirao i fijasko s remontom kanadera. Rekao je kako Hrvatska ima velik broj kanadera.

- I s ovim kapacitetima smo pomagali Sloveniji, letjeli su u BiH... Banožić je sazvao sastanak na temu ZTC-a da vidimo što se tu događa. Vidjet ćemo na koji način predsjednik tog društva upravlja ljudima, provjerit ćemo navode iz novina.

Komentirao je i situaciju na Kosovu.

- Koliko sam vidio, kosovska vlada je odgodila odluku. Mi apeliramo na mir i stabilnost, da ne dođe do napetosti ili konflikta na sjeveru Kosova. Na tome treba ustrajati. Detalje ćemo vidjeti tijekom dana, nisam siguran koliko je to bila stvarna opasnost, a koliko je medijski napuhano. Čini mi se da je tamo bilo manje napeto nego što je izgledalo.

Novinari su ga pitali i za Milanovića koji je rekao da bi Plenković trebao ući u njegove cipele te da će tada "prestati njihovo prepucavanje".

- On je jedna velika štetočina koja je učinila enormnu štetu Hrvatima BiH. StatI u njegove cipele značilo bi da mi idemo štetiti Hrvatima u BiH. Neću ni ponavljati što je izgovorio o Schmidtu, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i hoćemo li na jesen na nove izbore. Plenković je rekao koji bi to interes bio da se sada ide na izbore te da Hrvatskoj treba stabilnost.

Komentirajući izjavu političkog analitičara Milardovića o mogućim novim izborima, Plenković je rekao da svatko ima neko svoje mišljenje i zaziva izbore. - Kad mi obavimo neke velike projekte u jednom velikom danu, onda oni misle da se mi pripremamo za izbore. A mi to radimo svaki dan, pohvalio se premijer i rekao da Vlada mora biti stabilna i s vrlo jasnom vizijom donositi odluke u korist naših građana.

Novinari su ga pitali i kada će na godišnji.

- Ma sve sam rekao. Idemo u četvrtak u Split, onda imamo u Zadru cijeli turistički sektor. Onda idemo u Šibenik..., rekao je Plenković i dodao kako je on "sad na godišnjem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 13:52