OTKRIĆE

Senzacija u Cavtatu: Arheolozi kod hotela Epidaurus pronašli podni mozaik po kojem je hodao rimski car

Na sami spomen drevnog Epidauruma mnogi se prisjete legende prema kojoj je Dubrovnik nastao u 7. stoljeću
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
 Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

Tijekom izvođenja pripremnih radova uoči predstojeće izgradnje hotela "Albatros 2" u Cavtatu, radnici su naišli na vrijedne ostatke antičkog podnog mozaika iz rimskog doba, odnosno iz vremena kada je u tom dijelu Konavala egzistirao grad Epidaurus. Prema legendi, upravo su stanovnici Epidauruma prvi stanovnici i graditelji Dubrovnika. Naime, na sami spomen drevnog Epidauruma mnogi se prisjete legende prema kojoj je Dubrovnik nastao u 7. stoljeću, kada su se Latini iz Epidauruma, bježeći od najezde Avara i Slavena, sklonili na stjenovitu hrid Laus koja se nalazi s južne strane Straduna. Na toj se hridi počeo graditi Dubrovnik, piše Dubrovački vjesnik.

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

I dok je legenda o nastanku Dubrovnika opće mjesto osobnog obrazovanja i kulture svakog žitelja krajnjeg juga Hrvatske, o novom i nadasve zanimljivom, nesumnjivo vrlo vrijednom arhološkom pronalasku šira javnost još uvijek ne zna mnogo. Od načelnika Općine Konavle Boža Lasića smo doznali kako je o tome nešto samo neslužbeno doznao:- Imao sam priliku vidjeti fotografije i premda nisam stručnjak nego iskreni ljubitelj povijesti, zaključujem da je to veliko otkriće. Nisam čuo da je do sad u ovom dijelu županije nađen sličan mozaik. Ali, još prije sam čuo kako je, navodno, krajem 70-ih ili početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su građeni hoteli Albatros i Epidaurus, pronađen sličan mozaik. Usmena predaja kaže sa ga je tadašnji investitor na svoju ruku- zatrpao! Osobno zaključujem da se na ovom lokalitetu nalaze još brojni i zanimljivi arheološki ostaci građevina koje nisu, nazovimo ih "obične" villa rustice nego objekti koje su gradili imućni rimski patriciji - ističe konavoski načelnik, naglašavajući kako je uvjeren da će taj nalaz investitor znati iskoristiti i oplemeniti za svoj hotel i cijelu zajednicu:

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

- Više sam nego uvjeren da će naši konzervatori znati na najbolji način to zaštititi i u tom smjeru dati konkretne stručne smjernice graditeljima. Osobno žalim što se i prije više od 40 godina nije nastavilo s istraživanjima u koja je, kako sam čuo, bio uključen pokojni arheolog Ivica Žile iz dubrovačkog Konzervatorskog odjela. Inače, nije tajna kako je rimski vojskovođa i prokurator za Dalmaciju Publije Kornelije Dolabela izgradio akvadukt od Vodovađe do Epidaurusa, odnosno do današnjeg Cavtata. Mi često uopće nismo svjesni kako živimo na području punom spomenika kulture, koje katkad zanemarujemo te prema toj baštini nemamo uvijek najbolji i adekvatan odnos. Osobno mislim kako je moguće središte drevnog Epidauruma bilo negdje na lokaciji spomenuta dva hotela te da se ispod zemlje kriju ostaci još nekih vrijednih kulturno-povijesnih spomenika.

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

O arheološkom se nalazu očitovalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske iz kojeg smo doznali kako je Konzervatorski odjel u Dubrovniku u postupku ishođenja lokacijske dozvole investitoru Hoteli Cavtat d.d. svibnja prošle godine izdao posebne uvjete kojima je, s obzirom na arheološki potencijal područja te već utvrđene arheološke nalaze u širem prostornom obuhvatu, zatražio provedbu probnih arheoloških istraživanja kao preduvjet za daljnju razradu projekta:

- Arheološka je istraživanja temeljem prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela provela tvrtka Kaducej d.o.o. iz Splita. Kako se radilo o probnim istraživanjima, svrha kojih je bila utvrđivanje eventualnog arheološkog kulturnog sloja i njegovog karaktera, svi pronađeni arheološki nalazi su adekvatno zaštićeni, a teren vraćen u prethodno stanje. U daljnjoj proceduri izvođači arheoloških radova dužni su dostaviti izvješće temeljem kojeg će Konzervatorski odjel propisati daljnje mjere zaštite. S obzirom na nove okolnosti te karakter otkrivenih nalaza, Konzervatorski odjel u Dubrovniku će sukladno njihovoj valorizaciji pokrenuti postupak adekvatne pravne zaštite lokaliteta - ističe se u odgovoru Ministarstva kulture RH.

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

Zamolili smo i članicu Uprave Hotela Cavtat d.d. Sunčicu Sakoman za komentar budućih poteza hotelskog poduzeća u sklopu kojih posluju hoteli "Albatros" i "Epidaurus". Naglasila je kako su kao dio postupka ishođenja lokacijske dozvole, sukladno propisanim uvjetima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, radi utvrđenja postojanja eventualnih arheološki vrijednih pronalazaka izvršena arheološka sondiranja tla na planiranoj lokaciji:

- Tijekom sondiranja utvrđeno je postojanje povijesnih ostataka u tlu, čiju vrijednost će u daljnjem postupku propitivati i utvrđivati nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku u skladu s pravilima struke i zakonu. Postupak još traje i nije završen, a po njegovu okončanju nastavlit će se postupak ishođenja lokacijske, a potom i građevinske dozvole. Ovisno o utvrđenom, u tom postupku te odluci Konzervatorskog odjela revidirati će se ili se neće revidirati postojeći idejni projekt dogradnje u svojem sadržaju, a to znači i u sadržaju budućeg objekta, o čemu u ovom trenutku ne možemo biti decidirani- rekla je Sunčica Sakoman te dodala:

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

- Inače, buduća investicija dogradnje današnjeg hotela Albatros vrijedna je oko 170 milijuna kuna a to će biti objekt standarda 4 zvjezdice. Sadržavat će oko 245 soba, kompleks bazena, igralište za sport i rekreaciju te igrališta za djecu, relax-zonu, novi parking za goste i građane Cavtata te ostale popratne sadržaje koje zahtjeva ovakav objekt. Trenutačno zbog globalne i neizvjesne situacije s pandemijom COVID-19 ne možemo precizirati datume početka i završetka izgradnje objekta, ali neovisno o tome i u ovim danima pandemije, provodimo sve potrebne radnje radi pripreme investicije za početak izgradnje ovog hotelskog objekta, piše Dubrovački vjesnik.

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

Pokušali smo čuti i splitskog arheologa Josipa Burmaza čija tvrtka Kaducej d.o.o. vodi arheo-istražne radove na lokaciji budućeg hotela. Nažalost, stručnjaka koji je vjerojatno najpozvaniji dati stručni sud o vrijednosti, očuvanosti i procijenjenoj starosti nalaza telefonom nismo uspjeli dobiti. No, jedan od visokorangiranih zaposlenika cavtatskih hotela otkrio nam je kako je riječ o fantastičnoj vijesti te da će mozaik postati atraktivni dio novog hotelskog objekta, a tvrtka će kao investitor učiniti sve da ga kvalitetno i dugoročno zaštito i to prema naputku konzervatora.

image
Arheolozi su u blizini Hotela Epidaurus u Cavtatu pronašli prekrasan podni mozaik iz rimskog doba
Čitatelj Dubrovačkog Vjesnika

U Konavlima se živjelo još od paleolitskih i neolitskih vremena

Opće je poznato da život u Konavlima potječe još od paleolitskih i neolitskih vremena, odnosno četiri tisućljeća prije naše ere, a povijesni nalazi pričaju nam o starogrčkoj koloniji na području današnjeg Cavtata, odnosno Ciparisa ili Epidauruma, životu ilirskih plemena Plerejaca i Ardijejaca, koja su u drugom stoljeću prije naše ere, točnije 228 godine prije Krista, pokorili Rimljani.

Epidaurum tada postaje Epidaurus. Početkom sedmog stoljeća u Konavle, koje su dobile naziv iz latinske riječi 'canale', u lokalnom govoru 'konali' ili 'kanali' kojima se voda u rimsko doba iz mjesta Vodovađe dopremala u Cavtat, stižu avarska i slavenska plemena koja su 614. godine osvojila područje Epidaurusa potjeravši Ilire i Rimljane, prema današnjem Dubrovniku, odnosno Ragusi.

Osim ostataka rimskog vodovoda u blizini sela Vodovađe, o rimskom dobu svjedoče ostatci Ville rusticae, Mitrejski reljefi s početka nove ere na kojima je prikazana borba dobra i zla u liku boga Mitreu Močićima, grobovi i ostatci rimske ceste iznad Cavtata, nalazišta brodoloma, odnosno potopljenih galija i amfora u podmorju, te mnoštvo ulomaka i arheoloških nalaza.

A najstariji arheološki nalazi pronađeni na području današnjeg Cavtata iz 6. su stoljeća prije Krista. Izvan obrambenih zidina grada pretpostavlja se postojanje građevine rimskog amfiteatra za priređivanje krvavih gladijatorskih igara. Koliko su Konavle, a posebice područje današnjeg Cavtata, bogate arheološkim nalazištima govori i projekt Ciparis iz 1969. godine, odnosno projekt gradnje današnjeg hotela Croatia.

Naime, zbog otkrića arheološkog nalazišta na gradilištu, čitav projekt hotela koji se zapravo trebao zvati Ciparis, pomaknut je nekoliko desetak metara kako bi se očuvali ostatci rimske arhitekture. Za lokalitet na kojemu se danas nalazi hotel Epidaurus, točnije teniski tereni i rekreativni sadržaji kod kojih su i pronađeni dijelovi podnog mozaika, vežu se i arheološki nalazi koji govore o Publiju Korneliju Dolabeli, rimskom carskom namjesniku, kojeg se smatra graditeljem cesta i vodovoda od Vodovađe do Cavtata.

Arheolozi drže da je upravo se upravo tom mjestu nalazio neki važni objekt rimske uprave u Epidauru. Inače, namjesničku dužnost Dolabela je obnašao sedam godina te iza sebe ostavio uređenu upravu, novoizgrađenu infrastrukturu i funkcionalan sustav u rimskoj provinciji Ilirika. (Anton Hauswitschka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:52