ZAKLJUČCI STUDIJE

SENZACIONALNO OTKRIĆE Krapinski pračovjek bio je napredniji nego što se smatralo

Da ulovi orla, od čijih se kostiju radio nakit, trebao je viši stupanj razvoja. Neandertalac je to, sada znamo, mogao
Krapina, 080210.Novi Muzej krapinskog pracovjeka zavrsen je na svjetski poznatom lokalitetu Husnjakovo u Krapini. Krapinski je pracovjek proslavio hrvatsku znanost diljem svijeta.Na slici: izlozak u muzeju.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Novo istraživanje otkrilo je da je krapinski pračovjek bio kognitivno napredniji nego što se dosad smatralo.

“Nekoliko orlovih kandža pronađenih u Krapini, starih oko 130.000 godina, uključuju ureze i ispolirane dijelove koji pokazuju da se od njih radio nakit”, izjavio je David Frayer, profesor emeritus sa Sveučilišta Kansas koji je sudjelovao u studiji s hrvatskim stručnjacima.

Ogrlica ili narukvica

“Za neandertalce se obično smatra da su bili proste, mrmljajuće i posrtajuće budale. No, što više o njima saznajemo, pokazuje se da su sofisticiraniji”, izjavio je Frayer. Iako je osam orlovskih kostiju pronađeno prije više od stotinu godina, nakon što je špilju otkrio Dragutin Gorjanović-Kramberger, tek se sada otkrilo da su manipulacije na njima ljudskog podrijetla. “Nema sumnje da su ih napravili oni, a bili su dio ogrlice ili narukvice ili nekog drugog nakita”, izjavio je Frayer.

Istraživači su sigurni da su oplemenjene orlove kandže najmanje 80.000 godina starije od dolaska modernog čovjeka u Europu pa nema sumnje da su neandertalci isključivo odgovorni za izradu pranakita. Na kandžama su pronađene udubljenja na istim mjestima koje pokazuju da su bile nanizane u ogrlicu ili narukvicu ili na neki drugi način pričvršćene. Osim što su neandertalci pokazali da imaju simbolički kapacitet da izrađuju nakit, bio je potreban i viši stupanj vještina kako bi se ulovilo tri ili četiri orla koji će se koristiti za nakit, rekao je Frayer. “To zaista pokazuje razinu tehničke sofisticiranosti krapinskog pračovjeka”, rekao je. Zasluge da je otkriće uopće primijećeno pripisao je ‘svježim očima’ Davorke Radovčić, kustosice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Veliko iznenađenje

“Novi dokazi o kompleksnom simboličnom ponašanju krapinskih neandertalaca važno su otkriće u svijetu paleoantropologije”, rekla je Radovčić. Zaključci studije objavljeni su ovog mjeseca u časopisu Public Library of Science - PLOS ONE.

Osim Frayera, članak potpisuju Davorka Radovčić, Ankica Oros Sršen i Jakov Radovčić.

“To je zaista iznimno otkriće. Jedna od onih stvari koji se pojave niotkud”, rekao je Frayer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 11:48