COVID POTVRDE

Šeparović objasnio odluke Ustavnog suda: ‘Ukinuta je mjera Stožera koja se odnosi na studente‘

Prema Ustavnom sudu, mjere nisu mogle biti manje restriktivne jer je građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju.

Miroslav Šeparović

 Bruno Konjevic/cropix

Ustavni sud odbio je zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. Odluka nije bila jednoglasna. Odluku je komentirao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, piše HRT.

- Ustavni sud u pretežnom dijelu nije prihvatio zahtjeve 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja u dijelu u kojem se osporavala suglasnost s Ustavom tzv. COVID potvrda u javnom sektoru, kao dokaz o preboljenju, testiranju ili cijepljenju.

Sveučilište ne može obvezati studente na COVID potvrde

Ustavni sud je dijelom prihvatio zahtjeve i ukinuo odluke Stožera koji se odnose na studente, kazao je Šeparović.

Ustavni sud, naveo je, ukinuo je mogućnost da pojedino visoko učilište odluči da studente obveže da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju.

Uglavnom, rekao je predsjednik suda, Ustavni je sud ponovio svoja stajališta o primjeni članka 16 i 17 Ustava i o tome da je u nadležnosti Sabora pitanje po kojem će članku postupati. Ustavni sud odgovorio je i na na neke nove prigovore koji se tiču diobe vlasti te na politička pitanja koje se pred njega postavljaju, a nemaju ustavnopravnu argumentaciju, nastavio je Šeparović.

- Ustavni sud se izjasnio o legitimnom cilju mjera, a njihov je cilj zaštita zdravlja građana te zaštita zaposlenika javnog sektora i njihovih posjetitelja. Mjera obveznih COVID potvrda ima za cilj da štiti zdravlje stranaka i zaposlenika. Mjera je prikladna, naglasio je Šeprarović te iznio podatak da je u prosincu od 800 tisuća testiranih otkriveno preko 11 tisuća zaraženih.

Prema mišljenju Ustavnog suda, mjere nisu mogle biti manje restriktivne jer je građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:40