OPET TRESE BANIJU

Serija od četiri potresa posljednji je put zabilježena 11. siječnja; Pitali smo seizmologinju što to znači

Potresi mogu biti češći i mogu biti jedni za drugim i može biti dana s većim brojem potresa

Sinoćnji potres, koji se zbio oko 2 sata u noći, prema riječima Ivančić, bio je puno slabiji 3.6 prema Richteru, a javio se kao ostatak te aktivnosti

 EMSC

Nakon što je serija potresa prodrmala područje Banije noćas i u nedjelju, te unijela zabrinutost među tamošnje stanovnike, kontaktirali smo voditeljicu Seizmološke službe Ines Ivančić koja nam je ispričala da "to ipak nije ništa neuobičajeno".

- Seizmička aktivnost, kako smo bili rekli, tamo može potrajati dvije i više godina, odnosno do stanja u kojem će se razina seizmičnosti vratiti na stanje kakvo je bilo prije ovih potresa. To su sve nastavci stare seizmičke aktivnosti nakon glavnog potresa 2020. magnitude 6,2 po Richteru - kaže seizmologinja Ivančić.

Podsjetimo, potres magnitude 6,2 prema Richteru, koji je područje Petrinje i Siska pogodio u prosincu 2020., bio je najjači potres zabilježen otkada postoje seizmografi u Hrvatskoj. Sinoćnji potres, koji se zbio oko 2 sata u noći, prema riječima Ivančić, bio je puno slabiji - 3,6 prema Richteru, a javio se kao ostatak te aktivnosti. I dan ranije, u nedjelju 31. srpnja, u 1 sat i 12 minuta, zabilježen je potres na području Siska i Petrinje magnitude 3,5 s epicentrom 7 km južno od Petrinje, kod Donje Budičine.

Sveukupno, samo je u noći na ponedjeljak zabilježena serija više od četiri potresa na području Banije, magnitude najmanje 1,9 po Richteru. Ivančić kaže da "niz od više potresa u kratkom vremenu nije rijetkost". Serija od četiri potresa u jednoj noći tako se već dogodila početkom godine, točnije 11. siječnja kada je između 1 sat u noći i 4 sata došlo do četiri zasebna potresa od kojih je najsnažniji bio onaj u 2 sata i 32 minute magnitude 3,3 po Richteru.

- Dakle nije neobično da se dogode potresi "jedni za drugim". No vrlo su uznemiravajući stanovnicima koji su dugo izloženi trešnji na području gdje se potresi događaju. Primjera radi, tijekom 2021. godine zabilježeno je oko 1400 petrinjskih potresa magnituda većih ili jednakih 2,0. po Richteru - napominje Ivančić.

I kako se može vidjeti iz podataka Seizmološke službe uglavnom se ti potresi klasificiraju kao "slabi" ili "umjereni", iako se noćašnji od 3,6 po Richteru, kako javljaju, mogao osjetiti čak i u Zagrebu.

- Potresi mogu biti češći i mogu biti jedni za drugim i može biti dana s većim brojem potresa. Obično su to slabiji potresi, kao ovi koje sada osjećamo, ali ne možemo predvidjeti hoće li biti jačih potresa, i jačih od magnutude 4, niti kada - govori Ivančić.

Stanovnici Petrinje i Male Gorice komentirali su na EMSC-u da je osjećaj potresa bio izrazito neugodan: ‘Jako neugodno, sve se zaljuljalo‘, ‘Onaj jučerašnji je bio jači‘, ‘Dobro je prodrmalo kontejner‘, ‘Probudilo me‘ komentirali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:50