StoryEditor
NI OSIGURANJE GA NIJE ZAUSTAVILO

ŠEŠELJ OPET DIVLJA Na ulazu u Skupštinu Srbije gazio hrvatsku zastavu, uputio niz psovki hrvatskoj delegaciji. Jandroković prekida posjet Srbiji!

 
Ilustracija
 Peđa Milosavljević / CROPIX

Samo nekoliko sati nakon što je stigao u posjet Srbiji, poslije nezapamćenog incidenta kada je ratni zločinac Vojislav Šešelj potrgao i izgazio hrvatsku zastavu te izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković donio je odluku da prekida posjet Beogradu.

- Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći, izjavio je Jandroković.

Ružni incident dogodio se za vrijeme dok su Gordan Jandroković i članovi hrvatskog izaslanstva bili u zgradi Skupštine. Na samom ulazu u zgradu Šešelj je, došavši oko podneva, potrčao i pokušao srušiti hrvatsku zastavu. Uz pomoć svog stranačkog kolege Filipa Stojanovića to mu je i uspjelo, nakon čega su je gazili nogama. Osiguranje je odmah reagiralo, ali nisu uspjeli spriječiti Šešelja i društvo radikala koje se okupilo očito u unaprijed dogovorenom scenariju..

U kasnije izdatom priopćenju Šešelj se hvalio kako mu zastavu nisu uspjeli uzeti iz ruku ni petorica pripadnika osiguranja. Nakon toga je Šešelj u društvu radikala ušao u zgradu, prišao hrvatskom izaslanstvu i rekao: ”Sada sam vam tamo vani izgazio ustašku zastavu”, te opsovao ”ustašku majku svima”.

Ova ružna scena zasjenila je prvi dan boravka Jandrokovića u Srbiji, koji je i na sastanku sa šeficom srpskog parlamenta osudio prijetnje Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Aleksandri Jerkov, zastupnici DS-a, koje su također došle od strane Šešelja. Navodno, nakon što je to Jandroković rekao svojim domaćinima, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije reagirala, već je samo šutjela.

Odmah nakon incidenta hrvatsko izaslanstvo je otkazalo daljnje razgovore i povuklo se u zgradu hrvatskog veleposlanstva. Nakon tridesetminutne konzultacije Jandroković je donio odluku o povratku u Zagreb, o čemu je obavijestio i premijera Andreja Plenkovića:

- Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj. Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke. Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.

Osuda Maje Gojković i Ane Brnabić

Nakon što je Jandroković prekinuo službeni posjet Srbiji oglasila se i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, osuđujući 'brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine i izaslanstva Sabora od strane narodnog zastupnika Vojislava Šešelja': - Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čije se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj i povijesnoj posjeti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva, izjavila je Gojković.

O Šešeljevom incidentu oglasila se i srpska premijerka Ana Brnabić.

- Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojsilava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana, napisla je Brnabić na Twitteru.

Neciviliziran i neprihvatljiv čin

- Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 15:11