RATNI HUŠKAČ

ŠEŠELJ PODNIO ZAHTJEV ZA IZDAVANJEM PUTOVNICE 'Uskoro putujem u Sarajevo, ali moja prva destinacija bit će Zagreb!'

Serbian nationalist leader Vojislav Seselj waves to his supporters from a balcony of his Serbian Radical Party headquarters in Belgrade in this November 12, 2014 file photo. U.N. judges on March 31, 2016 acquitted Seselj of all the counts of war crimes and crimes against humanity he faced, delivering a boost to his Serbian Radical Party ahead of an election in April. REUTERS/Marko Djurica/Files TPX IMAGES OF THE DAY
 MARKO DJURICA/Reuters

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ohrabrio je u ponedjeljak lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja da "slobodno dođe u Bosnu i Hercegovinu" ističući kako to za njega ne bi predstavljalo nikakav problem.

"Šešelj se kao slobodan građanin ima pravo kretati i doći u RS", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, reagirajući na najave donedavnog haaškog optuženika za ratne zločine kako bi već tijekom proljeća mogao putovati u BiH te kako će to učiniti s nakanom da se umiješa u kampanju za ovogodišnje lokalne izbore koji bi u toj zemlji trebali biti održani u listopadu.

Šešelj bi u BiH išao kako bi podržao lokalne ogranke svoje stranke, no kazao je kako ne bi izbjegavao susret s Dodikom "ukoliko ga pozove" da se sastanu.

Šešelj je to izjavio u intervjuu za regionalnu televiziju N1, no dodao je kako se njegov pohod neće zaustaviti samo u jednom entitetu.

"U najskorije vrijeme planiram doći u Sarajevo i prošetati centrom grada", kazao je Šešelj najavljujući kako bi uz to svakako obišao sarajevsku Prvu gimnaziju i Pravni fakultet gdje se školovao.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju izazvala je veliko nezadovoljstvo među Bošnjacima i Hrvatima u BiH, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon izricanja te presude izjavio je kako bi osobno najradije postupio kao i vlasti u Hrvatskoj zabranom ulaska Šešelju u BiH, no s obzirom na komplicirani unutarnji ustroj BiH on sam to nije u prilici učiniti.

Dodikov komentar je bio kako je Šešelj sada oslobođen optužbi i može putovati gdje želi, uključujući BiH i u tome ga nitko ne može spriječiti.

"Niti jedno tijelo vlasti BiH neće izdati zabranu Šešelju, niti RS ima potrebu da mu bilo što brani", kazao je Dodik.

Inače, Šešelj je u ponedjeljak, prema izvješću Tanjuga, u Zemunu predao zahtjev za izdavanjem nove putovnice te je tom prilikom izjavio da će mu prvo odredište biti Zagreb, a zatim Sarajevo. Kao što je poznato, Hrvatska je Šešelju zabranila ulazak u državu na dan oslobađajuće presude u Haagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:18