RATNI HUŠKAČ

ŠEŠELJ U HRVATSKOJ SLUŽBENO PERSONA NON GRATA: MUP mu zabranio ulaz, Orešković: 'Neka dođe, uhitit ćemo ga!'

Šešelj je mogućnost dolaska u Hrvatsku spomenuo nakon oslobađajuće presude
Serbian nationalist leader Vojislav Seselj waves to his supporters from a balcony of his Serbian Radical Party headquarters in Belgrade in this November 12, 2014 file photo. U.N. judges on March 31, 2016 acquitted Seselj of all the counts of war crimes and crimes against humanity he faced, delivering a boost to his Serbian Radical Party ahead of an election in April. REUTERS/Marko Djurica/Files TPX IMAGES OF THE DAY
 MARKO DJURICA/Reuters

Nakon što je u četvrtak na Haškom tribunalu donesena oslobađajuća presuda u slučaju vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, Hrvatska je ultranacionalistu i notornom ratnom huškaču zabranila ulazak u našu državu, doznaje Jutarnji list.

- Ministarstvo unutarnjih poslova je, temeljem članaka 36 i 38 Zakona o strancima i članka 5 Zakonika o Schengenskim granicama zabranilo ulazak Šešelju u Hrvatsku, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

U MUP-u se doznaje da je graničnim prijelazima poslana obavijest da se Šešelju odbije ulazak u Hrvatsku temeljem spomenuta dva članka Zakona o stranicima.

Šešelj je mogućnost dolaska u Hrvatsku spomenuo u četvrtak nakon što je Haaški sud objavio da je nepravomoćno oslobođen za ratni zločin. U prvoj reakciji nakon izricanja presude Šešelj je putem društevnih mreža poručio: "Draga moja Kolinda spremi se, spremi, uskoro ti dolazim u službeni posjet".

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je u neformalnom razgovoru novinarima u Vukovaru rekao "Neka dođe pa ćemo ga uhititi".

Kao što smo već izvijestili, raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) većinom je glasova oslobodilo Šešelja po svim točkama optužnice, zaključilo je da je plan stvaranja Velike Srbije bio politički projekt, a ne kriminalni čin te da proglašenje autonomnih srpskih područja u Hrvatskoj i BiH nije predstavljalo dio plana za uspostavu Velike Srbije.

- Većina u Sudskom vijeću mišljenja je da je Tužiteljstvo dalo vrlo parcijalnu interpretaciju događaja za koje tvrdi da dokazuju postojanje zločinačkog plana za stvaranje Velike Srbije ili drugog entiteta sličnog imena. Opisujući uspostavu srpskih autonomnih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kao akcije koje su bile dio plana za stvaranje Velike Srbije, a ne objašnjavajući širi kontekstu u kojem su te akcije poduzete - naime, secesiju Hrvatske i Bosne i Hercegovine - Tužiteljstvo daje intepretaciju koja u najboljem slučaju prikriva način na koji su se događaji odvijali, a u najgorem slučaju ih iskrivljuje u odnosu na dokaze predočene Vijeću, a koji su bili dokazi Tužiteljstva, kaže se između ostalog u sažetku presude.

Ovakav sudski pravorijek izazvao je niz reakcija u Hrvatskoj, regiji i svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07